nieuws

3D-vluchten toch overdag

bouwbreed Premium

Het regende twee weken geleden klachten over een mysterieus vliegtuigje dat Rotterdammers uit hun slaap hield. Het toestel bleek 3D-opnamen te maken voor Gemeentewerken. Sinds begin april moeten vluchten overdag gebeuren. Aan Joris Goos (afdeling landmeten) de vraag waarom Gemeentewerken dat niet meteen had bedacht.

“Overdag kan wel, maar is veel lastiger. Bij elke beweging van andere vliegtuigen moeten wij eromheen, dus moeten we meer vliegen. ’s Nachts is ook gunstiger omdat je voor 3D-opnames weinig wind en helder zicht moet hebben.”

Mag je ’s nachts vliegen boven de stad?

“Dat kan in principe, maar de aannemer is opgestegen voordat de vluchten waren doorgegeven aan de DCMR en Rotterdam Airport. En voordat we de zaak goed hadden doorgesproken en gecommuniceerd.”

Maakt zo’n toestel minder herrie als zij ervan weten?

“Nee, maar voor burgers die navraag doen is het extra vervelend als niemand er vanaf weet.”

Waarom gebruiken jullie zulke rumoerige vliegtuigjes?

“Het zijn hele normale toestellen, maar ze vliegen maar 400 meter hoog, in banen van 200 meter. Val je net weer in slaap, komt-ie tien minuten later weer over.”

Wat brengen ze precies in kaart?

“Alle hoogtegegevens van stad en omgeving. Vooral voor het waterbeheer, maar ook voor stedelijke planning en hoogbouw. Het maakt klassieke metingen op straat overbodig. Iedere twee jaar laten we een update maken.”

Waren de nachtvluchten echt niet illegaal? Rotterdam Airport wist nergens van.

“Nee, ze hebben in principe een vergunning. De aannemer vloog vanaf Antwerpen, maar da’s heel gebruikelijk in deze branche wegens het nachtregime op Nederlandse vliegvelden. De grootste herrie – van opstijgen en landen – hebben we de Rotterdammers bespaard.”

Waarom gebruiken jullie geen stille drones?

“Hebben we bekeken, maar geen ervan was stabiel genoeg. Onze apparatuur is zwaar.”

In Pakistan en Afghanistan schieten ze er enorme bommen mee af.

“Die zullen wel wat groter zijn dan wat onze aanbieders presenteerden. Zou een interessante innovatie kunnen zijn. Wij staan overal voor open.”

Reageer op dit artikel