nieuws

Paspoort voor duurzame materialen

bouwbreed Premium

Paspoort voor duurzame materialen

De ClickBrick en straatbakstenen van Daas, het begroeide gevelpaneel Flexipanel van Sempergreen, het waterdoorlatend beton van Garden TS en het bomenzand van Van Helvoirt Groenprojecten. Ze staan allemaal al op de website van NL Label en zijn tevens toegepast in de Duuurzame Tuin op de Floriade.

Ingenieursbureau DHV stelt het internetplatform samen voor de tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing en zijn compagnon in NL Label Lodewijk Hoekstra. Zij presenteren komende donderdag bij de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo het NL Label en de bijbehorende website eerlijkbuitenleven.nl.

Op de site krijgen duurzame materialen die in de gebouwde omgeving worden toegepast een duurzaamheidspaspoort. De zogeheten ecologische footprint van de materialen wordt in het paspoort opgenomen, maar de voorselectie is al streng. Nico Wissing: “We kijken ook nadrukkelijk hoe het bedrijf in zijn geheel presteert qua duurzaamheid.” Een op zich vervuilend bedrijf, dat ook eens een leuk product heeft, komt er in principe niet in bij NL Label, waarvan de letters NL staan voor Nico en Lodewijk. Het doel van Wissing en Hoekstra is het ontsluiten van kennis over duurzame materialen voor zowel de consument als de vakman. In één oogopslag moet op de website helder worden in welke mate een product recyclebaar is en wat de herkomst en levensduur zijn. Het uitgangspunt bij de beoordeling is het principe van cradle to cradle.

Het NL Label is het begin van iets wat volgens Wissing groot kan worden doordat meer bedrijven aanhaken. Wissing en Hoekstra hebben op de Floriade de Duurzame Tuin ingericht met materialen die hun toets der duurzaamheid kunnen doorstaan. Ze willen onder andere de bouwwereld meer bewust maken van het belang van een gezonde omgeving.

Reageer op dit artikel