nieuws

Nieuwe schilderbeurt flat door slecht hechtende grondverf

bouwbreed Premium

Het buitenschilderwerk van 321 woningen van de L-flat in Zeist, ooit de grootste galerijflat in Europa, moet opnieuw worden gedaan. De oorzaak hiervan is een grondverf die slecht hecht aan aflakken met oplosmiddel.

De slechte hechting van de Rubbol BL Rezisto Primer van verffabrikant Sikkens bleek na proeven. De primer is verkocht in de periode tussen juli 2010 en augustus 2011. Volgens technisch manager Elco Fritzsche van Sikkens was deze grondverf “onder bepaalde omstandigheden niet geschikt onder oplosmiddelhoudende lakken van Sikkens”. “Met de primer en de aflak is als product op zich niets mis”, zegt Fritzsche, “maar de hechting tussen deze primer en oplosmiddelhoudende aflakken van Sikkens voldoet in die bepaalde omstandigheden niet altijd aan de kwaliteitseisen die Sikkens hanteert. Het kan nu, maar ook in de nabije toekomst, leiden tot ongewenste situaties, bijvoorbeeld bij mechanische schade of bij het overschilderen.” Sikkens neemt zijn verantwoordelijkheid en heeft het schildersbedrijf dat de werkzaamheden in Zeist uitvoert aangeboden om, op kosten van de verffabrikant, de noodzakelijke herstelwerkzaamheden uit te voeren. Het verwijderen van alle verflagen, het opnieuw aanbrengen van twee lagen grondverf en aflakken duurt vier dagen per woning.

Renovatie

De L-flat, die zijn naam dankt aan de vorm van het gebouw, ondergaat momenteel een grondige facelift: naast het buitenschilderwerk worden het dak, gevels, liften, galerijen en balkons opgeknapt. Ook worden alle 728 woningen voorzien van dubbel glas. De renovatie is in maart vorig jaar begonnen. Woningbouwvereniging De Kombinatie is eigenaar van de L-flat, opgeleverd in 1968 en destijds de grootste galerijflat van Europa. Projectleider Hans Kranendonk – namens De Kombinatie coördineert hij de opknapbeurt – baalt behoorlijk van de situatie. “Uiteraard zijn we direct na de uitkomsten van de hechtingsproeven andere grondverf gaan gebruiken. Het is vooral vervelend voor de bewoners: wij vragen al zo veel van ze tijdens de opknapwerkzaamheden.’’ Sikkens biedt de gedupeerde huurders een vergoeding aan van honderd euro. De primer is aangepast: de nieuwe kwaliteit is volgens Fritzsche weer geschikt onder oplosmiddelhoudende lakken.

Reageer op dit artikel