nieuws

Mosa verwacht dit jaar opnieuw winstdaling

bouwbreed

Tegelfabrikant Mosa zag zijn winst het afgelopen jaar met 10 procent dalen. Ook voor dit jaar verwacht de directie van het bedrijf uit Maastricht een lichte daling van het resultaat.

Het is de bouwmarkt, schrijft de directie in het onlangs gepubliceerde jaarverslag, ie is “enorm uitdagend”. De verkoop zal zich dit jaar stabiliseren, maar omdat de marges teruglopen zal de winst dit jaar licht dalen, luidt de voorspelling. Na 2012 wordt het beter, verwacht het bedrijf. Wat dat precies inhoudt, houdt de directie voor zich. De Maastrichtse tegelfabrikant produceert jaarlijks zo’n 8 miljoen vierkante meter keramische tegels. Die komen terecht in industriële en openbare gebouwen, winkels, hotels, kantoren en woningen. Het in 1883 opgerichte bedrijf was in 2011 goed voor een omzet van 108 miljoen euro, 2,2 procent meer dan een jaar eerder. Driekwart van de wand- en vloertegels werd in Nederland verkocht, maar de omzetstijging was geheel te danken aan export naar bijvoorbeeld Duitsland en Italië. De winst kwam vorig jaar uit op 13,1 miljoen euro, tegenover 15,1 miljoen een jaar eerder.

Hoeveelheden

Lastig om de winst vast te houden is het wel, merkt het bedrijf. Vanuit de markt wordt steeds meer gevraagd om seriematig geproduceerde tegels, minder massa. Om op die vraag in te spelen, ontwerpt het bedrijf samen met architecten tegels die in kleine hoeveelheden worden gemaakt. “Waar de gemiddelde fabrikant uitgaat van series van 10.000 tot 20.000 vierkante meter, zijn deze bij ons 500 tot 1500 vierkante meter Dit maatwerk wordt naar eigen zeggen “steeds belangrijker” voor het bedrijf. Dit jaar gaat de meeste aandacht echter uit naar de verkoop van tegels. Het aantal werknemers steeg in 2011 van 590 naar 605. De stijging kwam in zijn geheel voor rekening van de verkoopafdeling, waar zestien fte’s bij kwamen.

Reageer op dit artikel