nieuws

Kostenfocus helpt TBI aan fors hoger resultaat

bouwbreed

OP ALLE FRONTEN HEEFT TBI IN 2011 BETERE RESULTATEN GEBOEKT DAN HET JAAR ERVOOR. DE CONTINUE FOCUS OP KOSTENBEHEERSING BETAALT ZICH VOLGENS HET BOUWCONCERN UIT.

Zowel de vastgoed- als de bouw- en techniekdivisie boekten in 2011 hogere omzetten, bedrijfsresultaten en marges, blijkt uit de gisteren gepubliceerde jaarcijfers van het bouwbedrijf uit Rotterdam. De totale omzet van het concern steeg met 7 procent naar 2,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 15 miljoen euro naar 33 miljoen.De grootste omzetsprong kwam van de techniekdivisie die 121 miljoen euro meer omzet behaalde. TBI techniek werkte in 2011 onder meer aan de Tweede Coentunnel en de A15 (Maasvlakte-Vaanplein). Ook werden het Scheepvaartmuseum en de Kromhout Kazerne opgeleverd.De vastgoeddivisie heeft na een aantal verliesgevende jaren het lek boven. In 2011 werd weer winst behaald en steeg de omzet met 9 miljoen euro naar 158 miljoen. Ook projectontwikkeldochter Synchroon is weer winstgevend: het bedrijf boekte een bedrijfsresultaat van 1,1 miljoen euro. Verdere afwaarderingen van de vastgoedportefeuille zijn volgens TBI niet meer nodig.Edo van Assem, voorzitter van de raad van bestuur van TBI, vindt dat het bedrijf gezien de omstandigheden “goede resultaten” heeft geboekt. Deze resultaten komen volgens hem mede door een “continue focus op kostenbeheersing”, de herstructureringen en de verkoop van verlieslatende dochters. Zo werden Veldhoen (adviesbureau op gebied Het Nieuwe Werken) en Baas (kabel- en leidinglegger) vorig jaar via een management buy out van de hand gedaan en werd ontwikkelaar Synchroon (40 miljoen verlies in 2010) afgeslankt met 25 arbeidsplaatsen. Voorbij Prefabbeton (verlies van 3,8 miljoen euro in 2010) werd binnen TBI aan enkele infrabedrijven gekoppeld.

Diffuus

Begin van dit jaar werd ook duidelijk dat bouwdochters J.P. van Eesteren en Heijmerink gaan fuseren, evenals ERA Contour en Kanters. Reden: TBI was te gefragmenteerd. “Dat gaf een diffuus beeld naar de klant. Onze bedrijven hadden soms overlap qua markten en klanten”, aldus bestuurslid Daan Sperling eerder dit jaar in deze krant.Mede vanwege de verkoop van de dochters zag TBI zijn orderboek teruglopen van 2,8 miljard euro naar 2,4 miljard. Dit jaar wordt 1,5 miljard daarvan uitgevoerd.Van Assem verwacht in 2012 een omzet van minimaal 2 miljard euro te kunnen behalen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels