nieuws

Jeddah leert van toren Dubai

bouwbreed

Veel van de ontwerpers en adviseurs van de kilometer hoge Kingdom Tower in Jeddah werkten aan de huidige recordhouder: de Burj Khalifa. Ze trokken er indringende lessen uit.

< vervolg van pagina 1

Het ontwerp van de Kingdom Tower is afkomstig van Adrian Smith + Gordon Gill Architecture uit Chicago. Naamgever Adrian Smith werkte een paar jaar terug als projectleider voor SOM, eveneens uit Chicago, dat de Burj Khalifa in Dubai ontwierp. Ook constructeur Thornton Tomassetti keert terug op de bouwplaats voor de hoogste toren in de wereld. Evenals de Canadese windingenieur, de liftontwerper en veel andere adviseurs.

Net als zijn voorganger heeft de Kingdom Tower een Y-vormige plattegrond, maar het verschil is dat naar boven toe de benen niet inspringen en verjongen. Het ombouwen van de bekisting voor het betonwerk elke zeven verdiepingen kostte de aannemer in Dubai telkens drie weken. Voor de toren in Jeddah lopen de wanden schuin naar de top . Proeven in de windtunnel leerden dat dat ook heel gunstig uitpakt voor de windbelasting, meldt het Amerikaanse vakblad ENR.

Bodem

Omdat de wanden niet inspringen, worden de terrassen van de appartementen tussen de benen van de Y geplaatst. Dat heeft volgens de ontwerpers als voordeel dat er lang niet zo veel windhinder zal zijn voor de gebruikers van de terrassen als bij de toren in Dubai.

De bodem lijkt de bouwers in Jeddah ook wat gunstiger gezind dan in Dubai. In het zachte koraal gesteente worden driehonderd palen 50 tot 70 meter diep in de grond gebracht. Ze komen samen in een dikke betonnen vloer iets boven maaiveld. De toren krijgt geen kelder, omdat er zo vlak bij de Rode Zee niet tegenaan te pompen zou zijn om de bouwput droog te houden.

Beoogd aannemer van de Kingdom Tower is SBG, het bouwbedrijf van de Saoedische familie Bin Laden. Begin vorig jaar tekende dat al een voorlopig contract ter waarde van 1,2 miljard dollar. Op de website van het bedrijf van de familie wordt vooralsnog met geen woord gerept over het megacontract. Dat doen ze altijd pas zodra de laatste punten en komma’s in het contract zijn geplaatst.

Reageer op dit artikel