nieuws

Hochtief richt zich na roerige periode weer op groei

bouwbreed

Hochtief zet komende jaren zwaar in op de sectoren energie en verkeersinfrastructuur. De bouwer uit Essen heeft een orderportefeuille opgebouwd van 48,7 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Frank Stieler ziet 2011 nadrukkelijk als overgangsjaar. Zijn bedrijf kwam in handen van de Spaanse aannemer ACS en dat leidde tot veel turbulentie. Een groot aantal topmanagers vertrok. Bovendien kwamen bij de Australische dochter Leighton pijnlijke verliesposten aan het licht.

De moeilijkheden zijn volgens Stieler alle overwonnen en het bedrijf richt zich weer op groei. Over 2011 moet echter eerst nog op een omzet van 23,3 miljard een verlies van 160,3 miljoen euro worden afgeboekt. In 2010 noteerde het concern nog een winst van 288 miljoen euro.

Stieler rekent in de sector energie de komende vijf jaar een groei van 40 procent. Met investeringsmaatschappij Ventizz Capital probeert Hochtief meer dan een graantje mee te pikken van de grote investeringen in windparken in de Noord- en Oostzee. In Australië haalt Leighton het ene na het andere contract binnen voor de aanleg van leidingen en installaties om gas vloeibaar te maken.

De activiteiten op het terrein van verkeersinfrastructuur zullen volgens Stieler met 30 procent toenemen. Als derde speerpunt richt de onderneming zich op de realisering van wereldsteden. De topman verwacht dit jaar een winst te boeken die maar weinig onder het niveau van topjaar 2010 zal liggen.

Vorig jaar haalde Hochtief voor 25,4 miljard euro aan nieuwe projecten binnen. In 2010 lag de lat bij 29,6 miljard.

Cijfermatig betekent de orderportefeuille van 48,7 miljard euro dat Hochtief voor ruim voor 22 maanden projecten op de plank heeft liggen.

Reageer op dit artikel