nieuws

Gebouw krijgt gevels van beprint glas

bouwbreed

Bouwbedrijf Remmers uit Tilburg realiseert een multifunctioneel gebouw op de Markt in Schijndel. Het gebouw krijgt gevels en een dak van fotorealistisch beprint glas.

De afbeeldingen aan de binnenzijde van de ruiten vormen samen een 1,8 maal vergrote authentieke Schijndelse boerderij. Ook het zadeldak met wolfseinden wordt helemaal voorzien van beprint glas. Het idee is van Winy Maas van architectenbureau MVRDV uit Rotterdam. Maas is geboren in Schijndel en lobbyde tientallen jaren voor een publiek gebouw op de Markt. Remmers voert het uit met een vloeroppervlak van zo’n 1600 vierkante meter. Het gebouw zal onderdak geven aan winkels, horeca, kantoren en een gezondheidscentrum. Maar het dient ook als monument, ter herinnering aan bombardementen in de tweede wereldoorlog. De ‘glazen boerderij’ zal ‘s nachts van binnenuit worden verlicht. Eigenlijk is het een traditioneel bouwwerk, legt Marcel Ruijsch van Bouwbedrijf Remmers uit. “Met geboorde palen, een betonnen fundering, kanaalplaten voor de begane grond en breedplaten voor de eerste en tweede verdieping. Een kern van kalkzandsteen en een skelet van betonnen kolommen. Rondom voorzien van een staalconstructie en een aluminium vliesgevel. De buitengevel en het dak zijn helemaal vlak, geen uitstulpingen, geen randen en ook geen dakgoot. Het water stroomt van de gevels af in drainagegoten die worden opgenomen in het straatwerk. Zelfs de installaties op het dak zijn weggewerkt achter roosters van stroken beprint glas.” De aanneemsom bedraagt zo’n 2,3 miljoen euro. De constructie is berekend door Hooijen Konstruktiebureau uit Tilburg, IOC Ridderkerk verzorgt de installaties, Brakel Atmos uit Uden levert de gevel en AGC Glass uit België print de beglazing. De ruimten worden verhuurd door Van den Brand Vastgoed uit Schijndel. Opdrachtgever is Rembrand, een combinatie van Remmers Projectontwikkeling uit Tilburg en Van den Brand Vastgoed. De nokhoogte van het gebouw is zo’n 14 meter en zelfs de schoorstenen zijn van beprint glas. De maatvoering van de gevel mikt nauw en het glas mag niet breken, want nabestellen vraagt veel tijd. De ‘glazen boerderij’ wordt naar verwachting eind dit jaar, begin volgend jaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel