nieuws

FNV in actie tegen ‘ondermijning’ cao Metaalelektro

bouwbreed Premium

FNV in actie tegen ‘ondermijning’ cao Metaalelektro

FNV Bondgenoten gaat zich inzetten om de “ondermijning van de cao Metalektro” aan te pakken. De kaderleden van de vakbond komen op voor zeshonderd Poolse werknemers van het Poolse installatiebedrijf Remak S.A..

Zij bouwen aan de ketel in de nieuwe energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Volgens de vakbond weigert de werkgever om het cao-functieloon, een toeslag voor verschoven uren en de ATV uit te betalen. “Hierdoor zijn de Polen per maand honderden euro’s goedkoper dan hun Nederlandse collega’s uit de sector”, aldus de vakbond.

Openlijk protesteren durven de werknemers niet, zegt vakbondsbestuurder Masja Zwart. “Dan worden ze waarschijnlijk ontslagen. Daarom komen nu ook hun Nederlandse collega’s in actie. Kaderleden gaan de komende weken in hun bedrijven rond met een petitie waarin ze collega’s vragen om solidariteit met de Polen, om zo ook de eigen cao te beschermen. De verdringing van werk moet ophouden. Zonder concurrentie op loon blijft er in de toekomst immers ook werk voor Nederlandse metaalwerkers.”

Lees de petitie Eemshaven

Reageer op dit artikel