nieuws

Extra commissie houdt toezicht bouwkwaliteit

bouwbreed

De bouwer heeft lang genoeg aan de hand van Bouw- en Woningtoezicht gelopen en moet op eigen benen staan, vindt minister Spies (wonen). Om te voorkomen dat marktwerking leidt tot extra instortingen, houdt de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) een oogje in het zeil. Wie de SBK in de gaten houdt? Een nieuwe kwaliteitscommissie.

Minister Spies wil het woningbouwtoezicht liberaliseren. Een aantal marktpartijen staat te trappelen, maar tegenstanders vrezen dat de bouwkwaliteit als een kaartenhuis inzakt als de afdeling Bouw- en Woningtoezicht moet concurreren met marktpartijen. Als toezichthouder van nieuwe keurmerken, kwaliteitsinstituten en certificaten probeert de SBK ongelukken tegen te gaan. “In elk geval doen wij een poging”, tempert Fedde Zandstra de verwachtingen.

Zandstra is sinds september vorig jaar directeur van de stichting die in 1987 is opgericht. Zijn eerste grote daad: het installeren van een nieuwe Kwaliteitscommissie Bouw in februari dit jaar.

Dat roept de vraag op of de kwaliteit van de SBK niet deugde. “Dat doet niet ter zake en het is in elk geval niet de aanleiding”, antwoordt Zandstra. Nee, vervolgt hij, de kwaliteitscommissie sluit aan bij andere redenen: “Er gebeurt momenteel veel in de certificatiewereld dat te maken heeft met bouwkwaliteit. Bovendien zijn er omstandigheden die ons verontrusten.”

Als voorbeeld noemt hij de wegebbende kennis bij toezichthouders. Het beeld dat kwaliteitskeurmerken te gemakkelijk zijn afgegeven, wil de SBK ook voor eens en altijd wegnemen. Fundamenteel mis gaat het volgens Zandstra bij de aannemers. Die zouden te veel leunen op de schouders van de ‘verantwoordelijke’ overheid en zijn onvoldoende in staat kwaliteit af te dwingen zolang de goedkoopste het werk krijgt.

De verwachting is dat minister Spies nog dit jaar met een voorstel komt, waarin ze aankondigt dat ook marktpartijen bouwplannen mogen toetsen. Zandstra benadrukt dat Spies het kind niet met het badwater moet weggooien. Er bestaan goede kwaliteitssystemen, we zijn ze alleen uit het oog verloren.” Welke suggesties hij nog meer voor de minister heeft? “Daarvoor is het nog iets te vroeg.”

Eén ding staat vast, de SBK heeft sinds kort een nieuwe kwaliteitscommissie en dat is niet voor niets: “De criticaster mag roepen dat we onze eigen zaakjes op orde moeten krijgen. Misschien heeft hij daar zelfs gelijk in. Maar, nogmaals, dat doet niet ter zake. Wij willen naar de toekomst kijken. Het is ons serieus.”

Kwaliteitscommissie

– Eric Las, manager business development van Kingspan-Unidek

– Harry Nieman, directeur van Nieman Raadgevende Ingenieurs

– Ton van Langen, directeur Mulder Obdam

– Fedde Zandstra, directeur SBK,

– Joop Petit, directeur. Satijnplus-architecten

Reageer op dit artikel