nieuws

Digitaal handjeklap om werkkapitaal

bouwbreed

Bouwbedrijven die niet een schamele 0,75 procent op hun overtollige kasgeld krijgen, maar 
6 procent. Onderaannemers die niet 8 procent rente betalen voor leningen (als ze die al krijgen) maar veel minder. Als bouwbedrijven in ruil voor een korting hun onderaannemers en leveranciers sneller betalen, levert dat een win-win-situatie op.

Online platform Flinqer, dat vanaf deze maand in de bouw uitgerold gaat worden, biedt bedrijven de mogelijkheid slimmer met werkkapitaal om te gaan. Bouwers met overtollig kasgeld kunnen in een gesloten online platform aangeven dat ze een factuur bij een bepaalde korting binnen drie dagen betalen. De onderaannemer of toeleverancier die zijn geld eerder wil hebben, geeft aan hoeveel korting hij maximaal wil geven. Hebben de twee een match? Dan stroomt het dode geld naar de toeleverancier/onderaannemer en wordt het bijvoorbeeld gebruikt om een volgend project voor te financieren. Supply chain financekrijgt de laatste jaren, geholpen door de bankencrisis, wereldwijd steeds meer voet aan de grond. In Nederland is telecombedrijf KPN een van de eerste die leveranciers de mogelijkheid geeft geld eerder naar zich toe te halen. Revolutionair? Dat is de financiële ketenintegratie misschien niet. Zonder online platform onderhandelen over kortingen en sneller betalen kan al eeuwen.

Bedelen

Bedrijven bellen elkaar en doen een voorstel, of zetten de korting onderin de factuur. Maar het werkt omslachtig en is arbeidsintensief. Daarom gebeurt het nauwelijks. Nieuwe technologie kan het grootste deel van onderhandelsproces overnemen. Zonder dat de een bij de ander hoeft te bedelen. Dura Vermeer, het eerste bouwbedrijf dat met Flinqer aan de slag ging, denkt er volgens Bob Post, lid van de raad van bestuur van het bouwconcern, geld mee te kunnen verdienen en zijn co-makers er van dienst mee te kunnen zijn. De bank is door Flinqer minder nodig. Die wordt twee keer gepasseerd. Het hoeft minder kasgeld van het bouwbedrijf op de bankrekening te beheren en de bank wordt minder gevraagd om de onderaannemer/toeleverancier te helpen met voorfinancieren. Door de bank te passeren, houdt zowel bouwbedrijf als onderaannemer/toeleverancier geld over. Ten koste van de bank. “Banken hadden altijd een monopolie op geldstromen. Door de technologische ontwikkelingen kunnen bedrijven het nu deels onderling oplossen”, stelt Flinqer. Hoewel de gegeven kortingen bescheiden zijn, 0,3 tot 0,4 procent, zijn de rendementen op jaarbasis interessant. Als een leverancier 0,4 procent factuurkorting geeft om 30 dagen sneller betaald te krijgen, levert dat een rendement op voor het bouwbedrijf van bijna 5 procent (12 maanden x 0,4 procent). Zeker zo belangrijk is dat vele tientallen miljoen euro’s sneller gaan stromen. Dat kan de bouw goed gebruiken. Zeker nu.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels