nieuws

Coulissenscherm houdt woningen langs wegen stil

bouwbreed Premium

Een ‘overmaatse suskast’ dempt het verkeerslawaai in de nieuwe woningen aan de Laan van Spartaan in Amsterdam. Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs uit Rotterdam ontwikkelde de ‘suskast’ uit verticale geluidabsorberende panelen. Als coulissenscherm houdt het systeem ook de woningen stil in het project The Edge in Nieuwegein. De twee projecten delen de primeur.

De appartementen van beide projecten komen uit op galerijen. De gevel waarvan ze deel uitmaken krijgt meer verkeerslawaai te verduren dan de Wet geluidhinder toestaat.

Een galerijflat is echter moeilijk ‘stil’ te maken, zegt Jan Hardlooper die voor Cauberg-Huygen het coulissenscherm bedacht en ontwikkelde. “Traditionele maatregelen als een afgesloten gevel of een geluidscherm dat aan de gevel hangt, voldoen niet bij de twee projecten en komt ondermeer de ventilatie in het gedrang.

Het coulissenscherm voor Hardlooper is specifiek bedoeld voor de nieuwbouw. “Als oplossing voor een typisch Nederlands probleem dat met de komst van de dove gevel is ontstaan.”

> Pagina 8: Coulissenscherm goede oplossing voor dove gevel

Reageer op dit artikel