nieuws

Bouw-cao in de maak met loonstijging

bouwbreed

Bouwwerkgevers worden dit jaar geconfronteerd met een stijging van de cao-lonen van maximaal enkele procenten. De gewenste nullijn zit er niet in.

Dat hebben bronnen rond de bouw-cao-onderhandelingen bevestigd tegenover Cobouw. Hoe hoog de loonstijging precies zal uitpakken, is afhankelijk van het totale pakket aan afspraken dat werkgevers en werknemers maken. Cao-partijen hebben woensdagnacht tijdens de achtste onderhandelingsronde de intentie uitgesproken om aanstaande vrijdag tot een principeakkoord te komen.

Werkgevers en werknemers willen officieel niet vooruitlopen op het akkoord, maar inmiddels is duidelijk geworden dat een loonsverhoging voor de bedrijven onvermijdelijk zal zijn. Voor vakbonden is de zogenoemde nullijn van meet af aan onbespreekbaar geweest. De door FNV Bouw en CNV Vakmensen geëiste 2,5 procent is voor Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie echter te gortig. De beroerde situatie waarin de sector momenteel verkeert, zou een dergelijke loonsverhoging niet rechtvaardigen, vinden zij.

“Maar zo hebben de werkgevers altijd wel een reden om een loonstijging tegen te houden of te beperken”, reageert cao-onderhandelaar Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. “In goede tijden wordt de concurrentiepositie erbij gehaald en nu zijn de slechte marktomstandigheden aanleiding. Voor ons staat echter vast dat zonder aanpassing van de lonen er geen cao komt. Volgens Lokhorst zijn van dinsdag op woensdag belangrijke stappen gezet in het onderhandelingsproces en is een resultaat binnen handbereik. FNV Bouw en Bouwend Nederland konden dat gisteren bevestigen.

“Partijen hebben de bereidheid geuit om stappen naar elkaar toe te maken”, zegt FNV Bouw-onderhandelaar Mieke van Veldhuizen. Volgens Bouwend Nederland is “hard gewerkt en goede voortgang geboekt op alle dossiers, inclusief het grote dossier arbeidstijden”.

Reageer op dit artikel