nieuws

Zuid-Holland zoekt naar alternatief Rijn-Gouwelijn

bouwbreed

Er moet een alternatief komen voor de Rijn-Gouwelijn. Dat maakt de provincie Zuid-Holland bekend.

De overeenkomsten die met tien partijen zijn gesloten over de light railverbinding tussen Gouda en de kust moeten worden ontbonden, zo blijkt uit een toelichting. Een definitief besluit hierover nemen Gedeputeerde Staten half mei.

Dan worden alternatieven gepresenteerd voor de Rijn-Gouwelijn. De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het traject bereisbaar te maken via het spoor, de bus en combinaties daarvan. Volgens de provincie is het vinden van een alternatief moeilijk. Aanbestedingsregels en technische problemen maken het uiterst lastig om over bestaand spoor van Gouda naar Leiden te rijden.

Als gemeenten en Rijk zich aan hun afspraken houden, is ruim 400 miljoen euro beschikbaar voor het openbaar vervoer in het gebied. “Deze regio verdient een kwaliteitsimpuls voor het verkeer over de weg én voor het openbaar vervoer. Daarom geef ik de prioriteit aan de Rijnlandroute en een verrekt goed netwerk van openbaar vervoer”, zegt gedeputeerde Ingrid de Bondt.

Bereikbaarheid is een belangrijk item voor de regio vanwege de groeiende bevolking en het economische belang. Ook woningbouw in Valkenburg maakt extra openbaar vervoer noodzakelijk.

Reageer op dit artikel