nieuws

Wethouders weg in Apeldoorn

bouwbreed Premium

Alle wethouders van Apeldoorn zijn opgestapt naar aanleiding van het debacle rond het grondbedrijf in de gemeente. Gerhard Bos, fractievoorzitter van de grootste partij CDA, gaat een nieuwe formatie leiden.

Nadat vorige week verantwoordelijk wethouder Rob Metz (VVD) was afgetreden, dienden donderdagavond ook de andere vier wethouders het ontslag in waar de gemeenteraad om had gevraagd.

Apeldoorn is in ernstige financiële problemen gekomen doordat de ontwikkeling van woning- en utiliteitsbouw niet doorging. Daarom bleef de gemeente zitten met onverkoopbare grond. De geschatte verliezen bedragen van 115 tot 200 miljoen euro. Een commissie van raadsleden deed onderzoek naar de grondaffaire. Daaruit bleek dat het college waarschuwingen heeft genegeerd en de raad bewust verkeerd had geïnformeerd, al werd het woord ‘bewust’ vorige week in een rumoerige raadsvergadering geschrapt.

Loco-burgemeester Spoelstra bood donderdag excuses aan voor de gemaakte fouten op het gebied van grondbeleid. Sommige raadsleden staken ook de hand in eigen boezem. Grondbedrijf is lastige materie en het ontbreekt de politiek vaak aan kennis van zaken en totaaloverzicht.

Reageer op dit artikel