nieuws

University College legt accent op de waterbouw

bouwbreed

De beste bachelor-bul voor een vervolgstudie op het gebied van water(bouw), maritieme en deltatechnologie kan over een paar jaar worden gehaald in Dordrecht. Gemeente en bedrijven in de regio ijveren voor een Dordts University College.

“Mooi hé”, vat wethouder Bert van de Burgt zijn kijk samen op het initiatief. Het Dordtse University College moet over vijf jaar circa zeshonderd studenten tellen.

De hele regio moet ervan opknappen. Onderwijs en zakenleven tonen zich optimistisch. Het Dordtse instituut Ecoshape, een samenwerkingsverband van onderzoeksinstellingen en bedrijven waaronder Van Oord en Boskalis, is een van de pleitbezorgers. “We krijgen ook steun van grote bedrijven zoals Heerema, IHC en andere maakindustrieën.”

Dat het accent komt te liggen op waterbouw, de maritieme sector en deltatechnologie heeft te maken met de geografische ligging van Dordrecht en de economische oriëntatie van de regio.

Het University College in Dordrecht moet bijdragen aan “een kennisontwikkeling die aansluit bij de vraag en de kwaliteitseisen van de arbeidsmarkt”. De gemeente hoopt ook vurig dat het bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio voor de vestiging en ontwikkeling van bedrijven.

University Colleges zijn een opkomend fenomeen, een bekend bestaand voorbeeld is de Roosevelt Academy in Middelburg. Ze zijn bedoeld voor de betere studenten, die hard willen studeren en bieden brede basisopleidingen (bachelor). Aansluitend zijn masterstudies mogelijk in verschillende richtingen aan universiteiten in binnen- en buitenland.

Twee kwartiermakers gaan binnenkort van start in een historisch pand in het hart van Dordrecht. Over vijf jaar moet het University College rond zijn.

Reageer op dit artikel