nieuws

Systeemvloer met kunststof liggers ‘extreem licht’

bouwbreed Premium

Systeemvloer met kunststof liggers ‘extreem licht’

Een systeemvloer met gerecylede kunststof liggers is een snel en milieuvriendelijk alternatief voor slecht isolerende houten vloeren op een lichte fundering. Het aanbrengen gebeurt droog waardoor een vloer per ruimte binnen één werkdag kan worden vervangen.

De oplossing is een ontwikkeling van Mulder Obdam, in samenwerking met De Hoop Pekso, Lankhorst recycling products en Hordijk EPS. De aannemer heeft inmiddels octrooi op de renovatietotaalvloer, Rentovloer genaamd, aangevraagd.

Volgens de bedenkers Ton van Langen, technisch directeur van Mulder Obdam, en hoofd kleinbouw René Kenter is de vloer met een gewicht van 30 kilo per vierkante meter “extreem licht” vergeleken met vergelijkbare vloeroplossingen. “Vooral de snelle montagetijd is een groot voordeel. Met dit vloersysteem hoeft er geen rekening meer te worden gehouden met mogelijke droogtijden. Het vervangen van een houten vloer in een verblijfsruimte vergt maximaal één dag. Bewoners kunnen gedurende de ingreep gewoon in hun huis blijven.”

Het vloersysteem bestaat uit 16 centimeter hoge en 75 millimeter brede gewapende liggers van gerecycled kunststof. Ze worden in de bestaande balk­inkassingen opgelegd, op een hart-op-hart-afstand van 61 centimeter. Daartussen komen polystyreen-elementen, daarop folie en een 19 millimeter dikke beplating “Afhankelijk van de isolatie is een Rc-waarde van 3,5 tot 7 haalbaar, waarmee we kunnen voldoen aan de eisen van een passief huis. Die hoge isolatiewaarde bereiken we ongeacht de vochthuishouding onder de houten vloer. Over de kunststof balken creëren we een dichte schil waardoor het vocht niet meer in de beplating kan dringen en garanderen we een levensduur van 50 jaar.”

Dit jaar werd de vloer voor het eerst in de praktijk beproefd. “We hebben wat aanpassingen gedaan met betrekking tot de oplegging. De vloerelementen moeten naadloos op elkaar aansluiten. Het is een click-fix-systeem waarbij alleen de dekplaat wordt geschroefd.” Het systeem is zowel op afzonderlijke onderdelen -isolatie, sterkte liggers en doorbuiging- als geheel volgens een rekenmodel doorgerekend. “Belangrijk punt van aandacht is de luchtdichtheid. Dat gebeurt door een dampremmende folie over de hele vloer op de isolatie aan te brengen,”

De Rentovloer komt naar verwachting medio dit jaar op de markt.

Reageer op dit artikel