nieuws

Steigerwerk als ondersteuning

bouwbreed

Steigerwerk als ondersteuning

Steigerwerk van Safe uit Beek en Donk als steun voor de staalconstructie en de kanaalplaatelementen van de dakvloer van een collegezaal. Het is te zien bij Orion, een nieuw gebouw op de campus van Wageningen Universiteit.

“De betonnen druklaag op de kanaalplaatelementen moet nog worden aangebracht”, meldt projectleider Johan Sweegers van Heijmans Utiliteitsbouw. “De ondersteuning is nodig om te voorkomen dat staalprofielen kantelen bij het plaatsen van de kanaalplaten.” Dat wordt bevestigd door Remco Perre van Safe. “Het staal heeft de neiging om tijdens het leggen van de platen weg te draaien. Daarom ondersteunen we het met steigerwerk. Maar de steigers zijn ook nodig om delen van de dakvloer dicht te kunnen zetten, aan de uiteinden van de kanaalplaten en in het midden van de vloer, tijdens het storten van de druklaag op het dak.

De steigers zijn 11,80 meter hoog. Het is een hele puzzel geweest om de steigers tussen de reeds uitgevoerde staalconstructie te plaatsen. We hebben het allemaal vooraf uitgetekend en de engineering verzorgd”, aldus Perre. Op het dak van de centrale collegezaal komt een patio, een binnentuin tussen de gebouwdelen met laboratoria. Opmerkelijk is dat de kanaalplaatvloerelementen overspannen van het rode vakwerk naar het podium van de zaal. Onder de collegezaal komt een studentencafé.

Reageer op dit artikel