nieuws

PROJECTTijdwinst met geïntegreerde isolatie

bouwbreed

Dankzij een geïntegreerd wand- en dakisolatiesysteem kunnen renovatiewerken sneller worden uitgevoerd dan wanneer losse elementen worden toegepast. Dat is de ervaring van Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf, dat binnenkort in Groningen een dergelijk project naar volle tevredenheid over het systeem afsluit.

Nog een kleine anderhalve maand en het dochterbedrijf van Volker Wessels kan de sleutels van de laatste van 158 woningen teruggeven aan de bewoners. In opdracht van woningbouwvereniging Nijestee heeft de bouwer de woningen in het wijkje Kostverloren een flinke opknapbeurt gegeven en onder andere de zolders onder de pannendaken voorzien van isolerende panelen.

Tegelijk met de daken zijn ook de gevels en de vloeren nageïsoleerd en konden de bewoners onder andere kiezen voor een nieuwe keuken of een badkamer, een HR-ketel en een mechanisch ventilatiesysteem. Hiermee hebben de jaren-30 huizen, in combinatie met eerder aangebrachte dubbele beglazing, gemiddeld energielabel C behaald. Zo kunnen ze minstens weer 25 jaar mee.

De thermometer wees vorige week min 14 graden aan in de stad, dus de bewoners hebben meteen kunnen profiteren van de maatregelen. En Rottinghuis kon bovendien binnen lekker doorwerken. Twee jaar geleden, toen het in fasen uitgevoerde project begon, was W’all-in-One net geïntroduceerd. Systeemwandspecialist Faay Vianen heeft deze isolerende voorzetwand ontwikkeld en samen met HR isolatiefabrikant Ecotherm (nu Kingspan) op de markt gebracht.

Handelingen

De plaat, die zowel los als in een systeem kan worden verwerkt, bestaat uit een laag PIR-hardschuim die is verlijmd op een standaard gipsplaat van 9,5 millimeter. Het paneel is aan de achterzijde voorzien van een dampremmende laag, zodat op de bouwplaats geen noodzakelijke componenten hoeven te worden toegevoegd.

“Het is een simpel systeem. Dit scheelt heel veel handelingen op de bouwplaats en levert ons forse tijdwinst op”, heeft uitvoerder Gerard de Vries van Rottinghuis ervaren. De panelen kunnen in diverse diktes worden geleverd, van 40 tot 90 millimeter. In de woningen in Kostverloren, waar een totaal dakoppervlak van circa 6000 vierkante meter is geïsoleerd, zijn panelen van 60 millimeter toegepast. Door de hoge isolatiewaarde van PIR levert het totale pakket ruimtewinst op vanwege de beperkte dikte.

Bijzonder is dat de aannemer W’all-in-One in de Groningse wijk als dakisolatie toepast terwijl het, de naam zegt het al, in eerste instantie als wand is ontwikkeld. “Maar al vrij snel daarna ontstond het inzicht dat het paneel ook goed voor het dak te gebruiken is”, vertelt rayonmanager Gerry Elfrink van het dit jaar veertig jaar bestaande familiebedrijf Faay Vianen. Uiteraard moesten daar volgens Elfrink de nodige tests voor worden gedaan, maar ook voor het dak is het systeem volledig gecertificeerd.

Op de zolders monteert de aannemer het paneel tussen de gordingen op het houten dakbeschot. Tussen de plaat en het dakbeschot wordt door middel van spouwlatten een luchtspouw van

2 centimeter vrijgehouden. Waar de zolder voorheen vanwege de kou louter als opslagruimte dienst deed, heeft menig bewoner er nu een behaaglijke kamer gecreëerd en hier en daar zelfs een extra dakraam laten monteren. In totaal is de aannemer gemiddeld drie weken in een woning aan het werk geweest.

Ook opdrachtgever Nijestee blikt tevreden terug op het project. “We krijgen veel positieve reacties van onze huurders”, aldus projectleider Koos Glazenborg.

Isolatiesysteem

W’all-in-One heeft bij een dikte van 60 millimeter een thermische isolatiewaarde van Rc 2,65 in combinatie met een steensmuur. De reflecterende folie aan de achterzijde in combinatie met de luchtspouw verhoogt deze waarde nog eens met Rc 0,57.

Bij toepassing in een systeemwand worden de panelen zonder gebruik te maken van schroeven ‘opgesloten’ in een verbindingsregel van isolerend hardschuim.

Deze verbindingsregel wordt met verzonken schroeven op de achterconstructie gemonteerd, zodat geen koudebruggen ontstaan.

De profielen laten de panelen zo op elkaar aansluiten dat warmtelekken eveneens uitgesloten zijn.

Projectgegevens

Project: Na-isolatie en verbetering 158 vooroorlogse woningen Groningen

Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Nijestee

Aannemer: Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf

Fabrikant W’all-in-One systeem: Faay Vianen

Kosten totale project: circa

3 miljoen euro

Reageer op dit artikel