nieuws

OM vervolgt Reijrink voor onveilig werken

bouwbreed Premium

Het Openbaar Ministerie gaat Reijrink in Esbeek vervolgen voor nalatigheid bij twee ernstige ongevallen in 2011 en 2009. Het constructiebedrijf zou onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen hebben.

Bij het ongevalop 6 juli vorig jaar in Waalwijk raakte een bouwvakker ernstig gewond toen de hijskabel aan een telescoopkraan door de wind een hoogspanningskabel raakte. De man, die tegen de kraan aanleunde, kwam daardoor onder spanning te staan. Hij liep zware brandwonden op en zijn linkerarm moest geamputeerd worden. Behalve het bedrijf staat ook de kraanmachinist terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld omdat hij zijn cabine had verlaten zonder de motor uit te zetten en de kraan op de rem te zetten. De kraan was niet geaard.

Op 23 september 2009 kwam een werknemer van bouwbedrijf Vrolijk BV om het leven bij de bouw van een rundveestal in Hulst. Ook voor dat ongeval wordt Reijrink vervolgd. Werknemers van het Esbeekse constructiebedrijf maakten een verbinding in een staalconstructie los, zonder twee bouwvakkers van Vrolijk te informeren die in de buurt van een betonnen wand aan het werk waren, die verbonden was met de staalconstructie. Toen de verbinding was losgemaakt, was de betonnen wand niet stabiel genoeg meer, waardoor die gedeeltelijk omviel. Een van de mannen werd geraakt en overleed.

Advocaat mr. R.B. Milo, die Reijrink bijstaat in de twee zaken, bestrijdt dat er onveilig gewerkt wordt bij het bedrijf. “Reijrink heeft veilig werken hoog in het vaandel staan. Het is niet alleen een papieren tijger.” Dat blijkt volgens hem bijvoorbeeld uit het feit dat het bedrijf gebruikmaakt van de diensten van een veiligheidskundige. En voor de oudste zaak had Reijrink niet voor de rechter hoeven verschijnen, maar kunnen volstaan met het betalen van een boete, zoals de officier had voorgesteld. Milo: “Reijrink had het zich makkelijk kunnen maken, maar wil graag dat de zaak aan de rechter wordt voorgelegd om te weten waar het aan toe is.”

De oudste zaak dient op 10 februari in Breda, de andere zaak is eerst doorverwezen naar de rechter-commissaris.

Reageer op dit artikel