nieuws

octrooiMembranen dempen alleen het hinderlijke lawaai

bouwbreed

Een nieuw type gehoorbeschermer met ingebouwd membraan moet hinderlijk lawaai dempen, zonder de communicatie tussen collega’s te hinderen.

Het werken in een omgeving met veel lawaai is niet alleen vermoeiend, maar kan ook iemands gehoor beschadigen. Onder dit soort omstandigheden is het dragen van gehoorbescherming erg nuttig en bij te veel lawaai zelfs verplicht. Bert de Waal “zit al 35 jaar in dit vak en was in Nederland de eerste met op maat gemaakte gehoorotoplastieken.” Hij ontwikkelde een nieuw soort gehoorbeschermer met een ingebouwd membraan, een soort vlies. De uitvinder: “Leveranciers van gehoorbeschermingsmiddelen adviseren verschillende filters voor ruimten met verschillende geluiden en geluidsinveaus, maar in de praktijk loop je van de ene naar de andere plek en dan zou je steeds je gehoorscherm moeten aanpassen. Dat kan natuurlijk niet. Onze huidige gehoorbeschermer heet de Sonus/Silent Comfort, met een dubbel dempersysteem, dat zich aanpast aan het geluidsniveau. Het nieuwe systeem heet de Hubertus Pro en heeft dezelfde goede gehoorbescherming, maar is veel geavanceerder: de ‘spraakverstaandbaarheid’ is beter en je kunt het systeem op veel meer specifieke gebruikssituaties ‘tunen’. Voor de verschillende bedrijfstakken – waaronder de bouw – zoeken we universele versies van het membraan die over de hele band van 63 tot ongeveer 8000 hertz zodanig dempen, dat werkers geen last hebben van lawaai maar elkaar wel goed kunnen verstaan. Je oren helemaal dichtstoppen is niet zo moeilijk, maar het is erg belangrijk om te kunnen horen dat iemand je waarschuwt voor gevaar. Daarbij moeten de beschermers prettig zitten, zodat jeze de hele dag inhoudt.”

De nieuwe gehoorbeschermer is van kunststof en opgebouwd uit een plaatvormig deel en een slurfvormig aanhangsel, waarvan de vormen zijn afgestemd op de gehoorgang van de betreffende drager. Het membraan heeft dezelfde afmetingen als het menselijk trommelvlies. Het wordt op inventieve wijze zowel op spanning gebracht als vastgezet door een losneembare klikverbinding tussen de plaat en een hol cilindertje dat ook als handvatje dient.

Beveiligers

Desgewenst kan voor bijvoorbeeld beveiligers een microfoontje worden ingebouwd. De matrijzen voor de gehoorbeschermer zijn klaar, maar in Nederland en Duitsland lopen nog de laatste praktijktests voor het selecteren van de meest optimale membranen. Volgens De Waal zijn de gebruikers al erg tevreden. Wanneer de gehoorbeschermers op de markt zullen komen, kan hij nog niet zeggen. Bedrijven die een rol willen spelen bij de productie mogen zich bij hemmelden.

octrooinummer: NL2004836

houder: Right Angle bv, Den Burg

uitvinder: H. de Waal (06 53 28 51 58)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels