nieuws

ING: Crisis woningmarkt houdt nog wel even aan

bouwbreed

ING: Crisis woningmarkt houdt nog wel even aan

De woningprijzen zullen volgend jaar 15 tot 20 procent onder het piekniveau van 2008 liggen.

Dat verwacht ING Economisch Bureau. “Het zal nog wel even duren” voordat de huizenprijzen stabiliseren”, stelt de bank. Dat hangt samen met het trage inzakken van de huizenprijzen.

ING verwijst naar de vorige woningmarktcrisis, begin jaren tachtig. “Het grote verschil is dat in de jaren tachtig de huizenprijzen veel sneller en heftiger inzakten. Gemiddeld werden huizen 12 procent per jaar goedkoper. In totaal zakten de prijzen tussen 1978 en 1983 met 40 procent.” Een fundamenteel verschil, vindt de bank. “Destijds vond de aanpassing vooral plaats via lagere prijzen en bleven de verkoopaantallen op peil. Thans is sprake van een veel gematigder prijscorrectie en is er vooral sprake van een daling in het aantal verkopen.”

De noodzaak voor verkopers om de huizenprijs neerwaarts bij te stellen, was twintig jaar geleden veel groter, vanwege een snel oplopende werkloosheid en hypotheekrente. Nu loopt de werkloosheid weliswaar op, maar niet zo snel als toen. En de hypotheekrente is zelfs gedaald.

Wat ook meespeelt bij de sterke daling van de huizenprijzen ruim twintig jaar geleden is dat er veel minder woningen onder water stonden; dat wil zeggen dat de werkelijke waarde van een woning veel lager ligt dan de hypotheekwaarde. Tijdens de aanloopjaren 1975-1978 van de vorige woningmarktcrisis werden woningen gemiddeld twee keer zoveel waard.

Verkopen leverde daarom minder restschuld op. Ter vergelijking: in de drie jaar voor de huidige crisis stegen de huizenprijzen maar iets meer dan 10 procent. Hierdoor staan de huidige huizenbezitters bij een prijsdaling veel eerder onder water.

Reageer op dit artikel