nieuws

‘Glas- en metaalgevelbranche, neem je verantwoordelijkheid’

bouwbreed

“Dat de glasbranche niet heeft meegedaan aan het SBR-handboek ‘Constructieve veiligheid van gevels’ is ronduit schandalig. Ook de brancheorganisaties voor metalen gevels hadden erbij moeten zijn. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen en meewerken.”

Harde woorden sprak Nico Hendriks van de BDA Groep op een bijeenkomst over constructieve veiligheid van gevels, van de SBR in Zoetermeer. Hij vindt de aanbeveling in het handboek, dat in gevelpanelen altijd gelaagd glas en nooit gehard glas gebruikt moet worden, “wel erg kort door de bocht” en toonde begrip voor het minderheidsstandpunt dat gehard glas per situatie moet worden beoordeeld. Maar voor het ontbreken van glazen en metalen gevels in het handboek had Hendriks geen goed woord over. Ook niet nu de Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelbekleding (MDG) en de branchevereniging van specialistische aannemers en montagebedrijven van metalen dak- en gevelsystemen (Dumebo DWS) een eigen ‘Kwaliteitsrichtlijn metalen gevels en daken’ hebben uitgegeven.

Het is lastig om de gevelbranche bijeen te krijgen, stelde Hendriks. “De gevelbranche als zodanig bestaat niet. Het zijn allemaal aparte branches. Het gaat om vijf vakgebieden: bouwfysica, materiaalkunde, constructieleer, bouwtechniek en uitvoeringstechniek.” Grote waardering heeft Hendriks voor de prestatie van SBR-projectmanager Wim Verburg en zijn werkgroep.

Verburg zelf voelt zich opgelucht dat de publicatie na drie jaar eindelijk is verschenen. Gevelschades en rapporten van de VROM-inspectie en de Onderzoeksraad vormden de aanleiding. Volgens Simon Wijte van adviesbureau Hageman, lid van de begeleidingscommissie, staat het handboek vol met verbeterpunten voor gevels. Ook voor systemen die op zichzelf voldoen aan de regelgeving. “Het gaat om het verspreiden van kennis om de kans op onveiligheid te verkleinen”, aldus Wijte. “Daarna moet het bewustzijn van de constructieve veiligheid toenemen en moeten de bouwpartners keuzes maken.”

Handboek

Hij overhandigde het eerste exemplaar van het SBR-handboek aan Tom Boot, directeur Stedelijke Inrichting bij Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. “Het handboek bevat de huidige stand van kennis over de constructieve veiligheid van gevels. Over vier of vijf jaar is een revisie nodig”, verwacht Wijte. De vraag of de situatie feitelijk verbeterd is na de rapporten van de VROM-inspectie en de Onderzoeksraad liet hij onbeantwoord. “Maar ik kom minder vaak bij schades in Rotterdam”, aldus Wijte.

Reageer op dit artikel