nieuws

Filtersubstraat reinigt regenwater ter plekke

bouwbreed

Een lijngoot voorzien van filtersubstraat maakt het mogelijk om regenwater gereinigd te infiltreren. Het mengsel filtert en bindt ter plekke de schadelijke stoffen.

De poriën van het mengsel zijn namelijk zo nauw samengesteld, dat zelfs de kleinste deeltjes reeds aan de oppervlakte van het substraat worden tegengehouden. Het nieuwe filtersysteem Drainfix Clean werd speciaal door Hauraton ontwikkeld voor het Duitse nieuwbouwgebied Walldorf-Zuid. Dit nieuwe terrein bevindt zich in een waterwingebied. De gehele afwatering moest daardoor niet alleen via lijngoten naar de infiltratie gebracht worden, maar ook gezuiverd. Tevens mocht geen overstort gecreëerd worden.

Het vuile regenwater loopt nu eerst in de lijnafwatering met een nominale breedte van 300 of 400 millimeter en daarna door een speciaal filtersubstraat. ‘‘Het gaat om een carbonaathoudend mengsel met een groot vermogen om het zuur te naturaliseren bij een normale PH-waarde. Meer dan 99 procent van de meegekomen deeltjes van slechts 0,006 millimeter wordt effectief uitgefilterd’’, aldus ingenieur Schiller, manager onderzoek en ontwikkeling bij Hauraton.

Het gereinigde regenwater gaat vervolgens via een drainagebuis in de lijngoot naar de infiltratie.

Reageer op dit artikel