nieuws

‘Eerst geluid, daarna grind bij betonmortel’

bouwbreed Premium

Wie betonmortel snel wil laten verharden, moet de suspensie behandelen met sterk ultrasoon geluid en pas daarna grind toevoegen.

Dat ontdekten onderzoekers van de Bauhaus Universiteit in het Duitse Weimar. Zij versnelden de verharding van beton door blootstelling aan ultrasoon geluid van 20.000 Hz. De bruikbaarste resultaten worden bereikt met een energie van 75 Ws/ml gedurende 3 minuten. De temperatuur in het verhardende beton loopt dan zo’n 5 graden hoger op dan zonder geluid en de verharding is maximaal na zo’n 6 uur in plaats van zo’n 10 uur.

Uit microscopisch onderzoek bleek dat de versnelde verharding wordt veroorzaakt door het geluid en niet door de extra opwarming, die op haar beurt een gevolg is van de versnelde verharding.

Volgens de onderzoekers is de tijdwinst van belang voor veel toepassingen. Bijvoorbeeld in de prefab betonproductenindustrie, waar dankzij het ultrasoon geluid met relatief veel cement en weinig water kan worden gewerkt. De producten kunnen dan tweemaal per dag worden ontkist in plaats van eenmaal per dag. Vanouds gebruikt de industrie hiervoor extra zouten of een warmtebehandeling. Het nadeel van die twee methoden is een mogelijke verkorting van de levensduur, door corrosie of verandering van morfologie.

De behandeling met ultrasound heeft geen nadelen. De onderzoeken vonden plaats met betonmortel op basis van portlandcement.

Reageer op dit artikel