nieuws

Clusterverbod onhaalbaar

bouwbreed

Het verbod op clusteren verandert de aanbestedingspraktijk niet. Dat voorspelt aanbestedingsjurist Arent van Wassenaer, van het internationale advocatenkantoor Allen en Overy.

De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk morgen in met een voorstel van D66 en de SP om het samenvoegen van opdrachten tegen te gaan. Het anti-clusterplan helpt het midden- en kleinbedrijf echter nauwelijks, verwacht Van Wassenaer. “Hoe wil je bewijzen dat iets onnodig is samengevoegd? Een mkb-bedrijf zal een kort geding moeten aanspannen, de aanbestedingsprocedure moet worden stopgezet en het bedrijf zelf zal een studie moeten maken om het aan te tonen. Ik zie de rechter al kijken: waar heeft u het over?”

Alleen “draconische samenvoegingen” zullen het halen bij de rechter, vervolgt Van Wassenaer.

De Rijksgebouwendienst onderschrijft het verhaal van de advocaat. Ook hij denkt dat er voor mkb-bedrijven weinig zal veranderen. “Bovendien gaan er nu ook veel opdrachten naar het mkb via percelen”, reageert een woordvoerder.

Branchevereniging MKB Infra geeft toe dat van het oorspronkelijke plan van Kamerlid Kees Verhoeven (D66) om clusteren alleen nog toe te staan als dat “noodzakelijk is voor de uitvoering van de opdrachten”, weinig is overgebleven. “Het voorstel is inderdaad vaak aangepast. Je kunt je afvragen of je het zó nog moet doen”, aldus voorzitter Daan Stuit. Liever zet hij zijn zinnen op de Proportionaliteitsgids, een handleiding die een eind moet maken aan onredelijke eisen.

Of de gids, die nog herschreven moet worden, wel zal afrekenen met ‘gigaopdrachten’ valt echter te bezien. De Kamer zal daarover zijn eindoordeel vellen. Gemeenten, de belangrijkste opdrachtgevers voor het mkb, vrezen nog steeds dat de Aanbestedingswet ze opzadelt met extra lasten. Van Wassenaer deelt die zorgen. “Deze wet moet de ijskast in. Niet in de laatste plaats omdat hij is verouderd.”

Reageer op dit artikel