nieuws

Bedrijfstak onderhoudonder druk

bouwbreed Premium

Bijna vijfduizend banen zullen verloren gaan als het btw-tarief voor schilder- en stukadoorwerkzaamheden wordt verhoogd naar 19 procent.

Daarvoor waarschuwt de onderhoudersbranche. Zij reageert op het voorstel van staatssecretaris Weekers om het lage btw-tarief van 6 procent, dat sinds 2000 in de sector van kracht is, te verhogen naar 15 of mogelijk 19 procent. Vandaag worden zijn plannen, verwoord in de zogenoemde Fiscale Agenda, besproken in de Tweede Kamer.

Schildersorganisatie Fosag, de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) en de Nederlandse verfindustrie (VVVF) roepen het kabinet af te zien van “drastische kostenverhogingen”. Het drietal wordt daarbij gesteund door corporatiekoepel Aedes en de Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren VVE Belang. Woningbouwverenigingen en huiseigenaren geven jaarlijks meer dan een miljard euro uit aan onderhoud.

“Het is nu niet de tijd om de branches op te zadelen met een kostenverhoging van meer dan 10 procent”, zegt Fosag-voorzitter Ruud Maas. “De bedrijfstakken staan al onder druk en vrezen verder verlies van omzet en werkgelegenheid. Wij moeten dreigende verpaupering van ons woningbezit geen kans geven.”

Zwartwerk

De brancheorganisaties lieten onderzoeksbureau SEO de effecten van de plannen van Weekers doorrekenen. Daaruit blijkt dat een verhoging van het btw-tarief naar 19 procent 4950 arbeidsplaatsen gaat kosten. Ook zal het zwartwerk toenemen, mogelijk met 30 procent.

Op de arbeidsintensieve diensten van schilders en stukadoors geldt sinds 2000 het verlaagde btw-tarief van 6 procent. De verlaging werd destijds mogelijk na een experiment van de Europese Commissie. In 2009 kreeg de maatregel een definitief karakter. Staatssecretaris Weekers wil – in een poging de staatskas te spekken – het liefst een uniform tarief invoeren. Als dat niet mogelijk is, denkt aan het optrekken van de laagste tariefstelling richting de 19 procent.

De Fosag hoopt dat de plannen zullen worden afgeschoten en heeft zijn hoop wat dat betreft gevestigd op de Tweede Kamer. Die schaarde zich eerder bijna unaniem achter het lage btw-tarief.

Reageer op dit artikel