nieuws

Zwitsers Holcim boekt gedwongen 588 miljoen euro af

bouwbreed

Het Zwitserse bouwstoffenconcern Holcim ziet zich gedwongen een bedrag van 588 miljoen euro af te schrijven. Het geld is vooral nodig voor herstructurering in Zuid-Afrika.

Behalve de problemen in Zuid-Afrika kampt Holcim ook in diverse regio’s met een wegvallende vraag naar cement. In Spanje nam de afzet sinds 2008 met 65 procent af, in Oost-Europa met 30 procent en in de Verenigde Staten met 45 procent. Omdat spoedig herstel van de markten niet waarschijnlijk is, boekt het bouwstoffenconcern in het vierde kwartaal op goodwill een verlies van 273 miljoen euro. Van het bedrag heeft 249 miljoen betrekking op Europa en – in relatie met de definitieve sluiting van de fabriek Catskill en Artesia – 24,3 miljoen euro op Noord-Amerika.

In 2007 is Holcim in Zuid-Afrika de weg ingeslagen om – zoals politiek gewenst – op zijn vestiging zwarten meer inbreng te geven. Gevormd werd de nieuwe onderneming Afrisam, waarin de Zwitsers een minderheidsbelang hebben van 15 procent. Technologisch ondersteunt Holcim het bedrijf en nam een schuld van 222 miljoen euro op zich. Omdat de afzet in 2010 sterk tegenviel, volgden onderhandelingen over een extra bijdrage van Holcim. De Zwitsers ondersteunen – ten laste van het vierde kwartaal – de noodzakelijke herstructureringen met 315 miljoen euro.

Reageer op dit artikel