nieuws

Werkvoorraadwegenbouwer daalt

bouwbreed Premium

Wegenbouwers zien hun werkvoorraad in rap tempo dalen. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van december van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Volgens de rekenmeesters van de bouw slonken de orderportefeuilles in de wegenbouw afgelopen maand naar 4,9 maanden. Daarmee is de daling van de werkvoorraad over het laatste kwartaal van 2011 uitgekomen op meer dan een maand.

Meer dan een kwart van de wegenbouwbedrijven houdt rekening met verder opdrogende orderstromen. Nog maar 7 procent denkt meer werk te kunnen binnenhalen. Aan het aantrekken van extra personeel denkt geen enkele wegenbouwer meer. Sterker nog, twee op de vijf bedrijven verwacht op korte termijn te moeten ingrijpen in het personeelsbestand.

De cijfers van het EIB onderstrepen het beeld dat Ballast Nedam voor de kerstvakantie al naar buiten bracht. Het bouwconcern uit Nieuwegein kondigde aan 115 banen te schrappen bij zijn regionale infrabedrijven vanwege de teruglopende volumes in de markt.

Grond- en waterbouw

Ondertussen lijken de bedrijven in de grond- en waterbouw veel minder last te hebben van de crisis. De werkvoorraad in dit deel van de infrasector steeg met twee tiende maand naar 7,2 maanden. Door deze stijging bleef de orderportefeuille van de gww in zijn totaal onveranderd op 6,1 maanden.

In de woningbouw daalde de werkvoorraad met vier tiende maand naar 6,1 maanden. “Vorige maand leek er een opleving te zijn, maar nu wordt de dalende trend, die sinds mei is begonnen, weer doorgezet”, stelt het EIB vast. Door de daling in de woningbouw is orderportefeuille in de b&u-sector met drie tiende maand gedaald naar 6 maanden.

In de gehele bouw – b&u en gww samen – bedraagt de werkvoorraad inmiddels 6 maanden. Dat is tweetiende maand minder dan in november. Bouwers die hinder ondervinden in de voortgang van onderhanden werk, wijten dat voornamelijk aan een gebrek aan orders. Door de bijzonder zachte winter tot dusver, spelen de weersomstandigheden geen enkele rol bij stagnerend werk.

Reageer op dit artikel