nieuws

Team bouwfouten op eigen benen verder

bouwbreed

Minister Spies stopt de subsidies aan het Platform Constructieve Veiligheid. De afgelopen drie jaar kreeg het platform in totaal 270.000 euro. Spies stopt met sponsoren, omdat ze het monitoren van bouwfouten een kwestie vindt van de bouwsector.

Dik-Gert Mans, voorzitter van het Platform Constructieve Veiligheid, is teleurgesteld maar begrijpt het standpunt van de minister. Het platform dat door het dichtdraaien van de geldkraan een derde van zijn inkomsten mist, blijft wel bestaan. Dat kan zonder problemen, aldus Mans. “We zullen alleen wat selectiever moeten omgaan met het analyseren van problemen”, legt hij uit.

De komende jaren richt Mans zich met zijn mensen meer op verborgen gebreken. Een nog te verschijnen handleiding moet het voor inspecteurs gemakkelijker maken om niet-zichtbare, kwetsbare plekken in bruggen, balkons en galerijen op te sporen. Of de bouwsector leert van gemaakte fouten, durft Mans niet te zeggen. “Daar bestaat geen absoluut antwoord voor.”

De minister van Binnenlandse Zaken weet dat ook niet. Toch denkt ze niet dat de bouwkosten door bouwtechnische fouten onevenredig zijn toegenomen. De Kamerleden Verhoeven (D66) en Monasch (PvdA) stelden vragen aan de minister naar aanleiding van een rapport van het platform. Eind 2011 bleek daaruit dat aannemers, ingenieurs en constructeurs jaarlijks 20.000 bouw- en ontwerpfouten maken. Spies is niet onder de indruk van die cijfers en gaat ook niet op extra onderzoek uit; er bestaan al genoeg rapporten over constructieve veiligheid die allemaal hetzelfde leren, beargumenteert zij.

Reageer op dit artikel