nieuws

Rekervlotbrug: wachten op balken en teflonplaten

bouwbreed

De oplevering van de Rekervlotbrug in Koedijk is tot nader bericht uitgesteld. Volgens de provincie Noord-Holland komt dat door het faillissement van De Jonge Konstruktie (DJK) uit Zuidhoek, die onder meer geleide balken en teflonplaten zou leveren.

Het probleem zit hem volgens de provincie vooral in de teflonplaten. “Er zijn niet veel bedrijven die dit materiaal op de juiste manier kunnen plaatsen”, aldus woordvoerster Britta Burger. “Juist deze onderaannemer heeft specialistische kennis van de aandrijving en is in het bezit van een deel van de benodigde materialen voor de voltooiing van de vlotbrug.”

Mede daarom eiste hoofdaannemer MNO Vervat afgelopen week in een kort geding dat DJK, dat inmiddels onder de vlag van PMF Mechanical uit Uithuizen een doorstart heeft gemaakt, het werk zou afmaken. De onderaannemer werd echter in het gelijk gesteld. Wat er nu met de brug gaat gebeuren, is onduidelijk, zegt Burger. “We zullen de verdere afwikkeling van het faillissement moeten afwachten. Daarna kunnen we pas een planning maken.”

De Rekervlotbrug is onderdeel van de Geestmerambacht fietsverbinding, de fietsroute tussen recreatiegebied Heerhugowaard-zuid en de kust. Het laag op het water liggende bouwwerk is een zogenoemde ‘verbeterde vlotbrug’. De vlotgedeelten schuiven onder het vaste deel van de brug. De brug is zo onderhoudsvriendelijk mogelijk gebouwd: Voor het aandrijfmechanisme is gebruik gemaakt van kettingen in plaats van kabels en de pontons zijn van kunststof.

Het is niet de eerste keer dat de openstelling van de fietsbrug wordt uitgesteld. De verbinding zou in eerste instantie begin vorig jaar worden opgeleverd. Bij het testen van de nieuwe brug constateerde de provincie echter problemen met onderdelen van de aandrijving van de vlotbrug. Om die op te lossen dienden diverse nieuwe onderdelen besteld, bewerkt en getest te worden. In augustus bleek vervolgens dat enkele onderdelen van de brug tijdens het transport beschadigd waren en vervangen moesten worden.

Hoofdaannemer MNO Vervat en onderaannemer DJK waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel