nieuws

Nieuwe deeltijd-WW tegen leegloop bouw

bouwbreed

FNV Bouw pleit opnieuw voor invoering van deeltijd-WW. De crisismaatregel moet nieuwe ontslagrondes en de massale uitstroom van kennis en kunde in de bouw tegengaan.

Voorzitter John Kerstens van Nederlands grootse bouwbond constateert dat bouwbedrijven zelf niet langer bij machte zijn hun werknemers in dienst te houden. Tienduizenden banen gingen afgelopen jaren al verloren. Nog meer banen staan op de tocht nu de economische crisis langer gaat duren dan aanvankelijk was voorspeld.

“Sinds het uitbreken van de crisis is de arbeidsmarkt voor werknemers in de bouw erg onzeker geworden”, zegt Kerstens. “Ruim 20 procent is ergens in de afgelopen twee jaar gedwongen van baan veranderd. Daar komt bij dat de instroom van jongeren achterblijft, en de vergrijzing hard zal toeslaan. De sector kan zijn vakmensen onvoldoende vasthouden. Dat is vreselijk voor die mensen, maar net zo vreselijk voor de toekomst van de bouw. Goed opgeleide vakmensen zijn keihard nodig wanneer het economisch tij keert!”

De overheid moet ingrijpen, vindt hij dan ook, en wel door deeltijd-WW in te voeren. De regeling, die eerder tussen april 2009 en juli 2011 van kracht was, biedt zowel bedrijven als werknemers immers grote voordelen. Ondernemingen kunnen op de momenten dat er minder werk is hun personeel tijdelijk in de WW onderbrengen, terwijl werknemers hun baan behouden.

Somberheid

Een maand geleden ging Kerstens ervan uit dat de bouw snel weer deeltijd-WW zou krijgen. “Daar zag het ook naar uit”, zegt hij. “De minister leek in elk geval bereid om voor de bouwsector een uitzondering te maken.”

De vakbondsvoorzitter vermoedt echter dat de verslechterde omstandigheden in andere delen van de economie roet in het eten hebben gegooid. “In Den Haag wordt nu bekeken of er een algemene stimuleringsmaatregel nodig is. Ik blijf er niettemin bij dat bepaalde sectoren momenteel meer behoefte hebben aan deeltijd-WW dan andere.”

Kerstens wijst daarbij naar eigen onderzoek van FNV Bouw onder 1700 leden. Daaruit blijkt dat somberheid troef is onder de werknemers in de bouw. Zes van de tien bouwvakkers vrezen binnenkort hun baan te verliezen. Bovendien denkt ruim 80 procent dat er na de crisis te weinig jong talent klaar zal staan om te voldoen aan de dan aantrekkende vraag.

Ook zijn er na de malaise onvoldoende gezonde bedrijven om de aantrekkende economie bij te benen, verwacht bijna de helft van de ondervraagden.

Maar ook de nieuwste voorspellingen van ING en EIM baren de vakbondsman zorgen. Het ING houdt rekening met een productiedaling van 2 procent in 2012, het EIM gaat zelfs uit van een afname van 2,5 procent. Kerstens verwacht dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) volgende maand ook al niet met een vrolijke boodschap komt. “Zij zijn altijd uitgegaan van het verlies van 50.000 arbeidsplaatsen. Ik vrees dat ze dat getal gaan loslaten.”

Reageer op dit artikel