nieuws

Miljoenen euro’s aan subsidie op de plank bij gemeenten

bouwbreed

Miljoenen euro’s aan subsidie op de plank bij gemeenten

Miljoenen euro’s aan subsidie voor de woningbouw liggen nog op de plank bij gemeenten. Dat blijkt uit een analyse van Dagblad Cobouw op basis van cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

In 2009 en 2010 keerde het Rijk 351 miljoen euro uit aan gemeenten. Dat geld moest 1692 vastgelopen projecten (57.806 woningen) uit de crisis halen. Uit onderzoek van het EIB blijkt echter dat 12 procent van die projecten – ondanks de subsidie van 6.900 euro per woning – opnieuw stilviel. Het gaat om ongeveer 7.000 ongebouwde woningen.

Failissementen van bouwbedrijven en teleurstellende voorverkopen gaven de plannen een nieuwe tik. Hoeveel geld er precies is ‘bevroren’ is onduidelijk, maar een vlugge rekensom leert dat het bedrag volgens de gegevens van het EIB kan oplopen tot 48 miljoen euro.

Lees het Evaluatierapport stimuleringspakket woningbouw

Reageer op dit artikel