nieuws

Bouwregels te moeilijk voor ambtenaar

bouwbreed

Het Rijk moet zich minder bemoeien met bouwregels. Dat stellen Jan Wesseldijk (algemeen directeur) en Dirk Breedveld (manager business unit bouw) van het Nederlandse normalisatie-instituut NEN in een interview met Cobouw.

Het nieuwe Bouwbesluit moet nog ingaan (1 april), maar toch wil het kabinet de bouwregels alweer fundamenteel herzien. Breedveld vindt dat een goede zaak. Volgens hem is het Bouwbesluit te ingewikkeld geworden: “Het gaat de spankracht van het ministerie te boven. Met hangen en wurgen kwam de nieuwe versie tot stand.”

Ambtenaren kunnen daar weinig aan doen, benadrukt hij. “Op het ministerie zitten nu eenmaal steeds minder technisch inhoudelijke mensen. Dat zie je ook bij Rijkswaterstaat. Ambtenaren worden steeds meer procesmanagers. Ik denk dan ook dat het nieuwe Bouwbesluit gemaakt zal worden door kennisinstituten als TNO Bouw, NEN en deskundigen uit het veld. Ambtenaren zullen dan alleen nog de regie gaan voeren.”

Aan veiligheid zal de overheid wel altijd eisen blijven stellen, denkt Breedveld. “Zij hoeven niet te definiëren wat een kozijn is, maar over constructieve eisen bestaat geen discussie. Vooral op het gebied van publieke bouwwerken is het ook goed dat er een overheid is die minimale eisen stelt. Het is toch prettig als een brug niet instort als je er met een auto overheen rijdt.”

Het zal overigens nog wel even duren voor de lightvariant van het Bouwbesluit ingaat, voorspelt de manager. “Gemiddeld duurt het verbeteren van het Bouwbesluit 10 jaar, dus ik houd het op 2021.”

Handhaving wordt stukken belangrijker wanneer de markt meer te zeggen krijgt over technische eisen, waarschuwt algemeen directeur Jan Wesselijk van NEN. “Als je dat niet goed regelt, ben je met een stukje toneel en theater bezig.”

Lobbyen bij ambtenaren en politici wordt met een grotere rol voor normalisatie minder zinvol. Wil de lobbyist invloed uitoefenen op bouwkundige eisen van de toekomst, dan moet hij bij NEN zijn. Meepraten betekent echter wel meebetalen. Wesseldijk ziet daar het gevaar niet van in. “Wij hebben daarvoor de lakmoesproef. Als je als belanghebbende een bepaalde norm belangrijk vindt, betaal je mee.”

Het hele interview over ‘normalisatie als prachtige marktdemocratie’ en boze vakbonden die nog steeds niet zijn teruggekeerd in normcommissies staat vrijdag 13 januari in de krant.

Reageer op dit artikel