nieuws

Bouw boet ook in 2012 in op winst

bouwbreed

Bouwbedrijven uit het mkb verwachten dat dit jaar hun bedrijfsresultaten met 8 procent zullen verslechteren. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau EIM.

De dalende bouwproductie is een van de oorzaken. Klom vorig jaar de productie nog met 4,5 procent omhoog, dit jaar wordt een daling van 2,5 procent verwacht. Daarnaast is de prijzenoorlog nog in volle hevigheid bezig. ING Economisch Bureau verwacht ook een productiedaling, maakte het gisteren bekend. De bankeconomen rekenen op een krimp van 2 procent.

Over de werkgelegenheid zijn bouwondernemers veel somberder dan in het voorjaar van 2011. Rekenden ze toen nog op iets meer banen, nu gaan ze ervan uit dat 7000 van de 356.000 werknemers hun baan verliezen.

Woningbouwers zullen de grootste klappen krijgen. ING verwacht dat dit jaar 55.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, 7000 minder dan vorig jaar. In de woningbouw liggen de investeringen inmiddels op een niveau dat te vergelijken is met de woningbouwproductie in 1996.

Onderhoudsbedrijven kunnen hun hoofd nog steeds redelijk boven water houden. De productie blijft volgens de bank stabiel en is veel minder gevoelig voor de conjunctuur. In de utiliteitsbouw (0,5 procent) en infra (1,0 procent) is zelfs sprake van lichte groei.

De krimp van de bouwproductie zal in 2012 niet zo groot zijn als in 2009 en 2010, verwacht ING. De orderboeken zijn het afgelopen halfjaar beperkt gedaald van 6,4 maanden in april 2011 naar 6,0 maanden in november 2011. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2008 daalden de orderboeken in de bouw van gemiddeld 8,6 maanden werk naar 6,9 maanden werk.

Dit betekent echter niet dat bouwbedrijven de productiekrimp eenvoudig kunnen opvangen. Een groot aantal bouwers is al veel van de financiële reserves kwijt en hun orderboeken zijn ondanks de beperkte afname minder goed gevuld dan aan het begin van de vorige recessie in 2008.

“Zelfs rekening houdend met bedrijven die al hebben gesaneerd, en dus capaciteit hebben ingeleverd, heeft het er alle schijn van dat de capaciteit van de bouwkolom nog niet in overeenstemming is met de vraag”, zegt Jan van der Doelen, bouwspecialist bij ING. “In 2012 en waarschijnlijk in 2013 zal deze disbalans ook nog wel aanwezig zijn. Gevolg is het voortduren van een taaie strijd op overleven met het prijswapen in de aanslag.” De prijsconcurrentie is volgens hem op dit moment heviger dan ooit.

“De markt is inmiddels een kleine 15 procent gekrompen en de afgelopen drie jaar zijn ongeveer 2500 bedrijven failliet gegaan. Dat is 3 procent van het totaal.” Volgens Van der Doelen moeten bedrijven vooral kiezen voor rendement in plaats van omzet. “Ook al moet dat gepaard gaan met drastische keuzes.”

Reageer op dit artikel