nieuws

BAM weert killoknaller uit de kantine

bouwbreed

De kantine van de BAM Groep in Bunnik wordt in één klap diervriendelijk. Campagneleider Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier, een stichting die opkomt voor het welzijn van dieren in de bio-industrie, is apetrots. Jeroen Kreule

BAM zegt wakker te zijn geschud door jullie Wakkere Kantine Campagne.

“Dat ze zo snel zouden omschakelen had ik eerlijk gezegd niet verwacht.”

In de bouwwereld lusten ze graag een balletje gehakt.

“Mannen in de bouw schrokken van alles naar binnen zonder er bij na te denken. Dat clichébeeld bestond ook bij mij. Toch een misvatting.”

Wat hield de campagne in?

“We hebben de vijftig grootste bedrijven van Nederland een brief gestuurd met allerlei vragen over dierenwelzijn in de kantine.”

Werd er op het hoofdkantoor zo dieronvriendelijk gegeten?

“BAM vulde een checklist van ons in en scoorde op alle punten negatief. Ze schrokken van de uitslag.”

Geef eens wat voorbeelden.

“Vlees zonder welzijnskeurmerk, geen melk van koeien uit de wei, geen uitgebreid vegetarisch aanbod, vis zonder keurmerk. Het was bij BAM een echte kiloknallerkantine.”

Wordt er flink gebunkerd in de BAM-kantine?

“Op het hoofdkantoor, waar zo’n 600 mensen, worden jaarlijks 17.500 eieren, 8000 kroketten en 15.000 liter melk gebruikt.”

Wat is een kiloknaller precies?

“Vlees dat spotgoedkoop is. Ooit nagedacht hoe het kan dat een kip een paar euro per kilo kan kosten? Dat zijn geen kippen die rondscharrelen, maar plofkippen.”

Plofkippen?

“In een dichte schuur met duizenden soortgenoten groeien kuikentjes in zes weken tijd uit tot vleeshompen van twee kilo. De meeste mensen geven hun kat beter eten.”

Wat verandert er precies bij BAM?

“BAM schakelt over op diervriendelijkere soep, eieren, zuivel, snacks en vis. Eén dag in de week zijn alle kant-en-klaargerechten vegetarisch.”

Het vertrouwde broodje kroket verdwijnt?

“Waarom? Er bestaan toch ook biologische kroketten?”

Reageer op dit artikel