nieuws

Werkgevers verbaasd over brandbrief FNV

bouwbreed Premium

Werkgeversorganisaties in de bouw reageren verbaasd op brandbrief van FNV waarin de vakcentrale de politiek vraagt om extra steun voor de bouwsector.

De Aannemersfederatie Nederland (AFNL) snapt niet waarom de FNV de werkgevers niet heeft betrokken bij zijn actie. “Gezamenlijk optrekken zou voor de bouwsector onder de huidige economische moeilijke omstandigheden een groot voordeel zijn”, laat AFNL-directeur Wim van der Maas weten.

Hij benadrukt bovendien dat de Aannemersfederatie zowel FNV als CNV een half jaar geleden al heeft voorgesteld om samen richting politiek Den Haag te trekken om daar de “broodnodige stimulansen” voor de bouw te bewerkstelligen.

Van der Maas zou de oproep van FNV overigens geloofwaardiger hebben gevonden als zij de loonkosten niet zou laten oplopen.

Ook Bouwend Nederland heeft zo zijn twijfels bij de actie van FNV. “Vooropgesteld, het is een mooie oproep”, zegt woordvoerder Pim Nusselder. “De vraag is echter of dit het moment is om bij het kabinet aan te dringen op bijvoorbeeld een verlaging van het btw-tarief.”

Overdrachtsbelasting

Volgens Nusselder heeft Den Haag de bouw al behoorlijk geholpen door onder meer de overdrachtsbelasting en de btw op verbouwingen te verlagen. “Wij hebben ons eerder hard gemaakt voor verlenging van de btw-maatregelen met een half jaar. Dat werd drie maanden. Toen voelde je al aan dat er niet meer in zit. Er moet bezuinigd worden. De grote stappen die nodig zijn om de bouw echt te helpen, kan het kabinet nu niet leveren.”

FNV pleit in de brandbrief voor het opnieuw verlagen van de btw, het naar voren halen van investeringen in publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen en verduurzamen van de woningvoorraad. Volgens de vakcentrale is steun nodig om te voorkomen dat de bouw verder wegglijdt.

“Investeringen zijn nodig om ook hierna een stevige sector overeind te houden en om jonge mensen een perspectief te blijven bieden in de bouw”, aldus de FNV.

Reageer op dit artikel