nieuws

Verzakking ‘t Loon blijkt omvangrijker

bouwbreed

Verzakking ‘t Loon blijkt omvangrijker

Uit satellietmetingen blijkt dat de verzakking van winkelcentrum ‘t Loon groter is dan alleen een holte onder de uitgeponste kolom. Dat stelt hoogleraar Ramon Hanssen van de afdeling Remote Sensing van de faculteit Aerospace Engineering van de TU Delft.

“Het lijkt op een holte in de ondiepe bodem”, concludeert hij op basis van metingen van de afgelopen acht jaar. Vanuit een satelliet wordt gemeten of het oppervlak omhoog of omlaag beweegt. Onder de winkel van C&A blijkt de bodem geleidelijk verzakt te zijn, zo’n 5 millimeter per jaar (nu dus 4 centimeter). “De deformatie vertoont een sterke overeenkomst met andere plaatsen waar het mis is gegaan”, aldus Hanssen. “Het gaat om een elastische vervorming die zich langzaam heeft opgebouwd.”

Het valt Hanssen op dat het terrein van de rest van winkelcentrum ‘t Loon zeer stabiel is. “Als de oorzaak diep zou liggen, verwacht je verzakkingen over een groot oppervlak. Maar de andere punten op de gebouwen van het winkelcentrum bewegen niet.” Alleen op de hoek van de winkel van C&A, bij de hoofdentree van het winkelcentrum, is een lokale verzakking te zien van zo’n 30 meter lang en 20 meter breed. Aangezien de afstand tussen de kolommen in de parkeerlaag zo’n 7 meter is, moeten ook andere kolommen dan de uitgeponste kolom enkele centimeters verzakt zijn.

Volgens Hanssen is sprake van een proces dat al heel lang duurt en heeft de constructie de deformatie prima opgevangen. Hij heeft wel eens gehoord van mijngangen waarvan de holte als het ware langzaam omhoog wandelt. Ook dat in Limburg in de middeleeuwen vrij dicht onder het oppervlak mergel uit mijnen gewonnen werd. Maar hij is geen geotechnicus en uit de satellietmetingen valt niet op te maken wat de oorzaak van de verzakking en de holte in de ondiepe bodem is. Dat de holte groter is dan alleen onder de uitgeponste kolom staat volgens Hanssen wel vast.

Reageer op dit artikel