nieuws

Vervolging Franssen mogelijk onterecht

bouwbreed

De Arnhemse rechtbank heeft het onderzoek naar Peter Franssen, de van fraude verdachte oud-topman van Ballast Nedam, gedeeltelijk heropend.

De rechters willen antwoord op de vraag of Franssen inderdaad ten onrechte is vervolgd voor fraude met declaraties, zoals diens advocaat beweert.

Volgens de raadsman van Franssen heeft het Openbaar Ministerie in Groningen in 2008 al besloten om zijn cliënt niet te vervolgen voor de vermeende declaratiefraude. Toen Ballast Nedam daartegen procedeerde, gaf het gerechtshof in Leeuwarden het OM gelijk. De rechtbank wil nu weten of dat over dezelfde verdenkingen ging die nu voor ligt. Zij heeft de officier van justitie opgedragen daarover helderheid te verschaffen.

Daarnaast vindt de rechtbank dat het onderzoek naar de vervalste bonnetjes en declaraties “niet volledig” is geweest. Zij gelastte daarom nieuw getuigenverhoor. In een ander deel van de zaak werd de voormalig topman van Ballast Nedam Industrie en Toelevering vrijgesproken van het wegsluizen van 268.000 euro uit zijn failliete privévennootschap, waar Ballast beslag op had gelegd.

De officier van justitie eiste twee weken terug een werkstraf van 240 uur tegen de inmiddels 72-jarige ex-directeur. Volgens de aanklager heeft Franssen Ballast Nedam laten betalen voor buitenlandse reisjes en privébezoekjes aan bordelen. Daarvoor zou hij declaraties hebben opgehoogd en vervalst. De omvang van deze fraude zou 50.000 euro bedragen. De officier van justitie vreest echter dat ze slechts illustratief zijn voor “jarenlang schaamteloos declareren”.

Beleid

Franssen stelde tijdens de behandeling van zijn zaak dat het fêteren van klanten op bezoekjes naar seksclubs destijds gewoon beleid was bij Ballast Nedam. Net als het “discreet” declareren van deze uitjes. De advocaat en de toenmalige financieel directeur van het bedrijf stelden daar niet mee bekend te zijn.

Ballast-Nedam claimt in een civiele procedure in totaal 60 miljoen euro van Franssen. Daarvan is al 20 miljoen toegewezen.

Reageer op dit artikel