nieuws

Van alle kanten vrij zicht op deschaatsbaan

bouwbreed

De schaatsgekte in Nederland kreeg precies 25 jaar geleden een flinke impuls met de oplevering van ijsstadion Thialf. Op de overdekte baan in Heerenveen werden direct alle schaatswereldrecords aan flarden gereden.

Bij oplevering in 1986 kreeg het stadion vooral lof voor zijn constructie met een ‘zwevend’ dak. Het toegepaste ruimtevakwerk met masten aan de buitenzijde maakt kolomvrije overspanningen van 95 meter mogelijk. De maximaal 14.000 toeschouwers hebben daardoor van alle kanten vrij zicht op de baan. Oost-Berlijn was een half jaar eerder met zijn overdekte kunstijsbaan, maar het was Thialf dat de eerste vruchten plukte van de revolutie die de komst van ijsstadions betekende voor de schaatssport. In het seizoen 1986/87 sneuvelden in Thialf wereldrecords op liefst tien afstanden in het heren- en damesschaatsen.

Het Thialfstadion is gebouwd over een bestaande 400-meterijsbaan. Die werd in 1966 gebouwd op de plaats waar in 1855 ijsvereniging Thialf werd opgericht. De overkapping moest de exploitatie beter betaalbaar maken en is mede daarom sober uitgevoerd. Ontwerper ABT bedacht in samenwerking met de bouwcombinatie Thialf (HBM/Moes) een inventief, licht systeem met inhangliggers, afgedekt met witte dakplaten. De liggers zijn opgelegd op uitkragende stalen elementen, die gefundeerd zijn op schijfvormige betonelementen. De halfronde staaldelen komen in het midden van het dak samen in een centrale vakwerkligger. Het resulteert in een sierlijke constructie.

In 2001 kreeg het stadion een nieuwe ijsbaan. Het koelsysteem, met vloeistofpijpen in de betonnen vloer, gebruikte ammoniak als koelmiddel. De nieuwe baan wordt gekoeld door een zoutoplossing (Freezium) door de baanpijpen te pompen. Het stadion kreeg ook een 333-meterbaan, een krabbelbaan en een 60 x 30-meterbaan.

De toekomst van Thialf is ongewis. In 2008 adviseerde een commissie tot bouw van een nieuw stadion, omdat Thialf de slag met nieuwe ijsbanen elders in de wereld dreigt te verliezen. Plannen variëren van ingrijpende renovatie (25 miljoen euro) tot totale nieuwbouw (150 miljoen euro).

Reageer op dit artikel