nieuws

Transactie of relatie

bouwbreed Premium

Met werk werk maken, wie wil dat niet. Maar “nieuwe netwerken hebben de Chinese muren geslecht.” Een citaat opgetekend uit de mond van de technisch directeur van een toonaangevend architectenbureau. Waar? In het jaarverslag 2010 van Deerns, raadgevende ingenieurs.

Helaas, met werk werk maken is aan het verschuiven. We bewegen van transactie naar relatie. Met relaties, werk maken gaat heel anders. “Ja, maar…”, hoor je sommigen dan onmiddellijk denken. Voor mij is dat gewoon “neen, want..” Zeg dat dan. Het heeft dan immers niet meer zoveel zin om door te praten. Mekaar overtuigen waarbij ‘de sterkste’ wint, raakt echt uit de tijd.

Afgelopen week sprak ik een stedenbouwkundige, die zich onmiddellijk herkende in deze ‘shift’. En tegelijkertijd nog van de oude wereld was. Want “mijn collega, die architect is denkt hier heel anders over.” En daaronder klonk het verzoek, “als jij die nu kunt overtuigen van onze zienswijze, wordt het een stuk gemakkelijker.”

Ik had het te laat door. Gelukkig, want zo werd het een goed gesprek tussen drie vrouwen. Elk met een andere invalshoek en een ander uniek talent. Waar de verbinding zat? Op de ijzeren wil het morgen beter te doen dan vandaag. Hoe dat precies moet? Geen idee. Dit samen onderweg uitvinden lijkt boeiend. En dit tegelijkertijd met relaties te doen? Daar waren we helemaal voor in. Leren met elkaar in plaats van leren van elkaar. Iedereen zegt het natuurlijk, maar wie doet het? En waarom is het zo ingewikkeld?

Als je werkt als expert, word je gevraagd je deskundigheid en kennis in te zetten. Vaak weten we het antwoord, nog voor de vraag gesteld is. Een expert kan immers prima denken voor de ander en slimme oplossingen verzinnen. Bij het sluiten van de deal eindigt ook de relatie. Die is immers vooral functioneel. Het bewaren van professionele onafhankelijkheid stellen we erg op prijs. Begrip voor de ander kan dit nadelig beïnvloeden. Oordeel wint het van onze nieuwsgierigheid. Hoe dat komt? Of hoe je dat voorkomt? Je oordeel en je gevoel van eigenwaarde loskoppelen van elkaar. En dat maakte voor de architecte in het gesprek precies het verschil!

Directeur/eigenaar Targetpoint

Angela.vandeLoo@targetpoint.nl

Reageer op dit artikel