nieuws

Scheuren parkeergarage Heerlen verergerd

bouwbreed

De scheuren in de ondergrondse parkeerlaag onder winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen zijn verergerd. Voor de veiligheid zijn tien winkels ontruimd en is het gebied afgezet met bouwhekken.

Dat meldt de gemeente Heerlen. Maar wat de oorzaak is van de toegenomen scheurvorming kan voorlichter Richard Pisters niet zeggen. De constructeur van de gemeente Jos Peeters, doet samen met Dennis Janmaat van ingenieursbureau Van der Werf & Nass uit Maastricht onderzoek. MVGM Vastgoedmanagement Maastricht (de beheerder voor de Vereniging van Eigenaars Winkelcentrum ‘t Loon) heeft de bouwtekeningen opgevraagd bij AGS Architekten en Planners. Het architectenbureau was betrokken bij de renovatie van het centrum in 2004, bevestigt Ton Jansen van AGS. Toen is onder meer een tweelaags kwartrond paviljoen toegevoegd. Het bestaande parkeerdek is vervangen door een nieuwe constructie, de parkeerlaag onder de winkels is gerenoveerd.

Het deel van de ondergrondse parkeerlaag waar de scheurtjes zijn geconstateerd ligt onder de ontruimde kledingzaak van C&A. Het plafond lijkt met spuitbeton brandwerend afgewerkt, de paddenstoelkolommen dateren van de bouw uit 1966. De bodem is met betonstraatstenen geplaveid. De begane grondvloer van het winkelcentrum is onderstempeld met steigermateriaal en baddingen. Volgens een persbericht van de gemeente blijkt uit metingen dat de ‘scheuren in enkele pilaren’ snel verergerd zijn. “De veiligheid kan niet worden gegarandeerd, daarom zijn 10 van de 50 winkels ontruimd. Voor de overige winkels en de bovenliggende woningen is er geen risico.”

Mijngangen

Over de mogelijke oorzaak van de scheurtjes wordt gespeculeerd. Rob Henket van ingenieursbureau Van der Werf & Nass vermoedt dat die het gevolg zijn van aardverschuivingen door het instorten van mijngangen. De onderstempeling zou gelijk met het gebouw verzakken. Het winkelcentrum heeft een bewogen geschiedenis. De bouwer ging failliet, in 1983 woedde een grote brand en in 1985 brak opnieuw een hevige brand uit. Na wederopbouw telde het centrum 45 winkels. Van 2000 tot 2004 werd ‘t Loon verbouwd en uitgebreid. De gemeente denkt niet dat de scheurtjes een constructief gebrek zijn. Burgemeester Paul Depla: “Het lijkt iets te maken te hebben met de mijnschachten die hieronder zouden zijn, maar dat moet nog uitgezocht worden.”

Reageer op dit artikel