nieuws

’Prostitutie en cultuur zijn goed te mixen’

bouwbreed

De Amsterdamse Wallen ondergaan, als het aan het stadbestuur ligt, een complete transformatie. Raamprostitutie moet deels verdwenen, de rosse buurt moet een ‘hoogwaardig entreegebied’ worden. Een misser, vindt Tsaiher Cheng (Boundary Unlimited).

De Taiwanese architecte kreeg subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur voor onderzoek naar alternatieven.

Architectuur en prostitutie. Wat is de connectie?

“De connectie is stedelijke herontwikkeling. De overheid wil het aantal ramen halveren, maar zou zich moeten concentreren op de leegstaande ruimtes erboven. Door toevoegen van nieuwe architectonische typologieën kan een interessante mix ontstaan.”

Waarmee mixt prostitutie goed? Een boekwinkel?

“Nee, ik denk eerder aan galerieën, culturele ontmoetingsruimtes of restaurants. Het gaat technisch om mixen, maar de twee werelden hebben niet dezelfde doelgroep.”

Pardon?

“Onder is de seksindustrie, boven heb je een totaal andere programmering. Dat vereist een andere routing, de bewegingen boven verlopen totaal anders dan beneden.”

Hoezo gaan de bewegingen anders?

“Bij de raamprostituees gaat de ontsluiting voorlangs, die van de etages achterlangs.”

En wat is de rol van de architect daarin?

“Die moet gescheiden circulatie mogelijk maken. Het probleem is vergelijkbaar met wonen boven winkels: achter de ramen op de begane grond wordt veel geld verdiend, daarom zijn trappen naar boven gesloopt. Herontwikkelingsplannen moeten voorzien in trappen aan de achterzijde en doorbraak van muren om circulatie op de verdiepingen mogelijk te maken.

U wilt ook kantoren als geluidsbuffer. Maakt de seksindustrie zoveel kabaal?

“Nee, die zijn bedoeld als buffer tegen de nieuwe functies.”

U organiseert een tentoonstelling, maar ook een debat onder de titel ‘Planning Sex in the City’. Waarom moet je seks plannen?

“Prostitutie is er toch. Plan de buurt daarom goed door te zorgen voor een gemengde buurt.”

Reageer op dit artikel