nieuws

Over de grens werken moet eenvoudiger

bouwbreed

Beroepskwalificaties moeten binnen de Europese Unie snel, eenvoudig en betrouwbaar erkend worden. De Europese Commissie gaat daarvoor de richtlijn aanpassen.

Het idee van de Commissie is voor beroepsgroepen die daar belangstelling voor hebben een beroepskaart aan te bieden. “Ik ben ervan overtuigd dat het idee van een Europese beroepskaart – een elektronisch getuigschrift – de goede aanpak is omdat het de erkenningsprocedures voor mobiele beroepsbeoefenaren zal vereenvoudigen en versnellen”, zei eurocommissaris Michel Barnier bij de presentatie van zijn voorstellen.

Momenteel geldt voor een beperkt aantal beroepen, vooral de medische sector en architecten, een automatische erkenning van diploma’s. Die beroepsgroepen kunnen nu al simpel over de grens werken. Voor andere beroepsgroepen gelden per land andere regels.

Zo kent België wel een automatische erkenning voor beroepen als aannemer van sloopwerken, afbouwer en installateur.

Schoorsteenvegers

In Duitsland moeten deze beroepsgroepen plus ingenieurs, wegenbouwers en landschapsarchitecten nog aanvullend hun kunnen aantonen. Schoorsteenvegers kunnen daar wel direct aan de slag. Als het aan Barnier ligt, zullen lidstaten in de toekomst hun lijst met gereglementeerde beroepsgroepen moeten herzien waardoor erkenning van diploma’s automatisch gebeurt. Achterliggende gedachte is dat de vraag naar gekwalificeerd personeel binnen de Europese Unie groot zal zijn. Tot 2020 zal die vraag volgens deskundigen stijgen naar 16 miljoen banen.

“Europa staat voor vele uitdagingen. Een daarvan zal de toenemende vraag naar hooggekwalificeerde banen in de hele EU zijn. Ons voorstel voorziet in de behoefte aan een vlot functionerend systeem voor de erkenning van kwalificaties ter ondersteuning van de mobiliteit van beroepsbeoefenaren in heel Europa”, aldus Barnier die verwacht dat dit de economische groei ook nog eens ten goede zal komen.

Eén loket

De beroepskaart wil hij koppelen aan een verbeterde erkenningsprocedure die binnen het bestaande informatiesysteem voor de interne markt wordt uitgevoerd. Met die kaart kan de beroepsbeoefenaar dan simpel aan de slag in een andere lidstaat of er zijn diensten aanbieden.

Daarnaast streeft hij naar één loket waar beroepsbeoefenaren hun kwalificaties kunnen laten erkennen. Dat loket kan wat Barnier betreft de zogenoemde Points of Single Contact zijn die op basis van de Dienstenrichtlijn zijn opgericht. Omgekeerd moet de informatieuitwisseling tussen landen beter worden, vooral over mensen die door de (tucht)rechter uit hun beroep zijn gezet.

Reageer op dit artikel