nieuws

Orion: flexibele monoliet is klaar voor staalconstructie ruimteschip

bouwbreed Premium

Orion: flexibele monoliet is klaar voor staalconstructie ruimteschip

Op de campus van de Wageningse universiteit bouwt Heijmans een tweede centraal onderwijsgebouw. Van buiten gaat het gebouw Orion eruitzien als een vijfhoekige monoliet: hoog, strak en symmetrisch. Van binnen wordt het een flexibel in te delen wereld.

Onderwijsgebouw Orionvan de Wageningen University is een helemaal flexibel in te delen gebouw. Maar logica bepaalt de indeling rondom het ‘zwevende’ ufo-achtige auditorium met 720 zitplaatsen. De structuur hiervan bepaalt het gebouw.

Binnenkort plaatst Heijmans de staalconstructie voor het hart van Orion. Op de eerste en tweede verdieping komt een ufo-achtig auditorium met 720 plaatsen. Het is voor het eerst dat zo’n grote ‘zwevende’ collegezaal wordt gemaakt, zo laten Rob van Karnenbeek, projectleider namens ABT Adviseurs in Bouwtechniek, en Johan Sweegers, projectleider van Heijmans Utiliteitsbouw, zien.

Orion is een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. “In het programma van eisen is bepaald dat het flexibel in te delen moest zijn”, zegt Rob van Karnenbeek. Omdat ABT het bouwmanagement op de hele campus van Wageningen UR (University & Research centre) doet, is hij al vanaf de initiatieffase bij Orion betrokken. Karnenbeek: “Er komt een grote collegezaal voor 720 studenten. Die is straks met geluidsdichte vouwwanden weer op te delen in kleinere zalen van 360, 240 of 120 plekken.” In de zes verdiepingen daarboven bedacht Ector Hoogstad de pc-zalen en practicumruimtes.

Grand café

Flexibiliteit mag dan het kernwoord zijn, Orion is vooral onderhevig aan de regels van de logica. Onder het gebouw komt een kelder voor 1500 fietsen plus de installaties voor warmte/koudeopslag. De drukst bezochte ruimtes, zoals het grand café, het restaurant en de collegezalen, liggen zo dicht mogelijk bij de begane grond. De practicumzalen komen zo hoog mogelijk in het gebouw. “Ze worden zo dicht mogelijk onder de installatieruimtes geplaatst”, legt Johan Sweegers uit. Heijmans Utiliteitsbouw voert de opdracht uit samen met Heijmans-dochter Burgers Ergon, die de installatietechnische voorzieningen realiseert.

“De structuur van Orion wordt eigenlijk bepaald door de grote collegezaal”, zo legt Rob van Karnenbeek uit. “Van daaruit waaiert het naar buiten in een vijfhoek.” Door een ingewikkelde staalconstructie hangt het auditorium, dat twee verdiepingen hoog is, als het ware boven de toegangshal. Het heeft een overspanning van ongeveer 50 meter. “Er zijn dus geen steunmuren voor de zalen op de bovenliggende verdiepingen”, zegt Johan Sweegers. “Dus die liggen in een U-vorm, met de opening naar het zuiden.” Voor de grote open ruimte die zo ontstaat komt een schijngevel in een punt. Op de patio komen een daktuin en buitenterras.

Verduurzaming

Orion krijgt een vloeroppervlak van ongeveer 21.000 vierkante meter. Warmte/koudeopslag en betonkernactivering zorgen voor de verduurzaming van het gebouw. Maar in het ontwerp is daar ook rekening mee gehouden. Zo komen de drukbevolkte onderwijsruimtes of aan de noordgevel of aan de binnenkant van de U-vorm, waar alleen diffuus daglicht is. Daardoor is er minimale zonbelasting. “De buitengevel krijgt een achterconstructie waarin deels gecoat glas wordt geplaatst”, zegt Johan Sweegers. De ‘binnengevel’, tegen de patio, krijgt hoofdzakelijk rvs-panelen.

Ook aan de akoestiek is gedacht. “In het gebouw komen geïntegreerde cassetteplafonds”, zegt Johan Sweegers. Hij toont drie mock-ups op de bouwplaats. “Een stalen bak wordt op de rechthoekige vloerbekisting geplaatst en daarna storten we beton. Zo maken we rechte plafonds zonder onderdelen die er onder moeten hangen. Akoestiek en betonkernactivering worden zo handig gecombineerd.”

Heijmans startte de uitvoering in april van dit jaar en werkt nu aan de opbouw van de noodtrappenhuizen. “Het meeste beton wordt ter plaatse gestort”, laat Johan Sweegers zien. “Alleen de zijwanden zijn van prefab beton.” Die komen van Heijmans-dochter Bestcon uit Best. Eind dit jaar begint Heijmans aan het inhijsen van het staal voor de constructie van het auditorium. Dat wordt geleverd door Nelissen van Gerwen Bv Staalbouw Oss. In de kolommen zijn de bevestigingspunten al te zien. “De montage zal een paar weken duren”, zegt Sweegers terwijl hij samen met Van Karnenbeek de ingewikkelde constructietekeningen bekijkt. Die zijn slechts een ondersteuning, legt Rob van Karnenbeek uit: “Zo’n constructie kun je niet meer in 2D ontwerpen.”

De afbouwfase duurt vervolgens nog een jaar. Van Karnenbeek: “Volgens planning wordt Orion in januari 2013 opgeleverd. Daarna hebben we nog een paar maanden nodig om alle apparatuur, zoals de audiovisuele voorzieningen, in te regelen. Met de start van het cursusjaar 2013/2014 gaat het gebouw in gebruik.” Voorlopig maken Heijmans en ABT zich op voor de staalconstructie van het ‘ruimteschip’, het hart van Orion. n

Reageer op dit artikel