nieuws

Oktober maand van de dalende productie

bouwbreed

De Nederlandse bouw is van september op oktober met 1,3 procent gekrompen. Een maand eerder registreerde Eurostat nog 0,6 procent groei.

Met het inzakken van de bouwproductie staat Nederland niet alleen. Het ernstigst is de situatie in Slovenië, waar 14,1 procent van de omzet wegviel. Het jonge lid van de Europese Unie kampt het hele jaar al met een kwakkelende bouwproductie. Van maand op maand vallen stijgingen te noteren van 10 procent maar ook dalingen van 12 procent. Feit blijft dat de productie ten opzichte van een jaar geleden met een kwart is afgenomen. Een ander land dat in oktober een stevig tik om de oren kreeg is Portugal. Van september op oktober daalde de productie met 9,7 procent. Op jaarbasis hebben de Portugezen een achterstand opgelopen van 11,3 procent.

Duitsland herstelde zich in oktober licht. Na twee maanden waarin de krimp schommelde rond de 1,5 procent laten de oosterburen weer een plus zien van 0,4 procent. Ten opzichte van 2010 geven de Duitsers geen kik. Iedere maand dat Eurostat met nieuwe cijfers komt blijkt Duitsland beter te presteren dan een jaar eerder. De opgebouwde voorsprong schommelt tussen de 7 en 1,6 procent.

Van België zijn de jongste gegevens nog niet bekend. In september bouwde het land 2,8 procent meer dan een jaar eerder. Groot-Brittannië keek in oktober tegen een achterstand van 2,7 procent aan. Polen daarentegen bouwt 9,4 procent meer dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel