nieuws

Label mag verkoop woning niet stoppen

bouwbreed

-Het ontbreken van een energielabel mag de verkoop van een woning niet blokkeren. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH) die zich hiermee schaart achter de kritiek van de Raad van State.

De VEH roept de Tweede Kamer op een stokje te steken voor de maatregel, die het kabinet in 2013 wil invoeren. Net als de Raad van State vindt de vereniging het voorstel een te zware sanctie. Volgens het kabinet mag een notaris de akte van levering niet behandelen als het energielabel, dat bij verkoop van een woning verplicht is, ontbreekt.

Volgens VEH is het nieuwe voorstel praktisch gezien net zo’n monstrum als een eerder voorstel. Ook in het oude voorstel was het onmogelijk dat een woning van eigenaar veranderde als het energielabel ontbreekt. Dat zou dan helemaal aan het einde van het traject zijn, bij de inschrijving van de akte van levering bij het Kadaster.

In het nieuwe voorstel is dat iets eerder in de tijd, bij de behandeling van de akte bij de notaris. De Raad van State vond dat in zijn advies al een te zware sanctie.

Volgens de Raad schrijven Europese regels voor dat een sanctie op het niet hebben van een energielabel in redelijke verhouding tot de overtreding moet staan. Een boete is dan meer geëigend dan het feitelijk niet kunnen leveren van een woning. Koper en verkoper worden daardoor te zwaar getroffen, vindt ook de Vereniging Eigen Huis.

Basis-energielabel

VEH stelt voor aan elke woning kosteloos een basis-energielabel te verstrekken. Het label wordt dan eenvoudig gebaseerd op de kenmerken die bij het bouwjaar van de woning horen. Dat maakt handhaving van het label en sancties overbodig. VEH heeft dit voorstel al eerder aan de minister gedaan.

Reageer op dit artikel