nieuws

‘Infra-cadeautjes waren geen zoethoudertjes’

bouwbreed Premium

Als ze de hele rit uitzitten vergaderen Kamerleden maandag twaalf uur over de infrastructurele plannen van minister Schultz. De oogst zal dit jaar echter schamel zijn verwacht PvdA’er Dijksma.

Het was altijd een soort parlementair feestje, de behandeling van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). Ieder Kamerlid kon wel een wethouder blij maken door succesvol aandacht te vragen voor zijn wegenbouwproject of treinstationnetje. Ook dit jaar stroomden de brieven met regionale wensen binnen. Op hier en daar een kleine verschuiving na zullen Kamerleden verder weinig effect sorteren, denkt Sander de Rouwe van het CDA. “De verschuivingen waren de afgelopen jaren al niet zo gigantisch”, zegt hij. “Dit jaar verwacht ik dat ook niet.” Reden? “Het meeste geld is al belegd. Bovendien liepen projecten vroeger nog weleens vertraging op. Daardoor was het makkelijker om met projecten te schuiven.” Transparantie speelt volgens hem ook een rol. “Het Infrafonds was vroeger nog een soort grabbelton, Schultz maakte daar een einde aan.”

PvdA’er Sharon Dijksma constateert dat de Tweede Kamer bijna “vleugellam” is, omdat een groot deel van het geld dat tot 2028 vrijkomt al is bestemd. Overdreven vindt ze twaalf uur vergaderen over bouwprojecten van het Rijk echter ook weer niet. “Ik ga niet millimeteren over een paar kilometer asfalt meer of minder, maar de ervaring leert dat er een controlerende instantie moet zijn. Dat is de Tweede Kamer.” De tijd van cadeautjes is wel voorbij. “Het waren geen zoethoudertjes. De Kamer is altijd kritisch geweest en beseft dat een vergissing fataal kan zijn. Eens maakte een Kamerlid een fout bij de stemmingen. Daardoor kwam een snelweg in Limburg toch in de verkeerde oever te liggen. Het kamerlid wordt daar nog steeds aan herinnerd.”

Reageer op dit artikel