nieuws

Hof: Koop Holding moet sociaal plan toch uitvoeren

bouwbreed Premium

Koop Holding dient de ontslagen werknemers van Nacap Benelux toch een sociaal plan aan te bieden. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep bepaald.

Inaugustus van dit jaar stelde de voorzieningenrechter al vast dat Koop, het (groot)moederbedrijf van pijpleidingenbedrijf Nacap Benelux, het sociaal plan voor de Nacap-medewerkers moest uitvoeren. Koop ging daartegen in hoger beroep.

Nacap Benelux ging in mei van dit jaar failliet. Door het faillissement kwamen 75 mensen op straat te staan. Een deel daarvan is moeilijk bemiddelbaar. Volgens vakbond FNV hebben ze recht op een aanvulling op hun WW-uitkering en/of een vergoeding voor een outplacementtraject.

Maar Koop weigerde dat tot nu toe. Koop beroept zich erop geen bestuurder of aandeelhouder van Nacap Benelux te zijn. Deze argumentatie schuift het Hof van tafel. Volgens de rechter was er sprake van een “intensieve, voorafgaande beleidsbemoeienis vanuit de concerntop met Nacap Benelux.“ Koop had immers projecten weggehaald bij Nacap Benelux en die gestald bij Nacap bv. Ook duidt het verplicht doorstorten van inkomsten naar een centrale “cashpool” en een voorgenomen dividenduitkering van 44,5 miljoen euro aan moeder Nacap bv erop dat de verwevenheid tussen de bedrijven groot was.

Koop kan zich er volgens het Hof ook niet op beroepen dat het bankenconsortium, dat de touwtjes bij Koop in handen heeft, geen geld meer beschikbaar stelt. “Koop Groep kan zich thans niet aan haar verantwoordelijkheden jegens de werknemers van Nacap Benelux onttrekken”, vindt het Hof. Daarmee handelt het onrechtmatig. Koop hoeft van het Hof alleen de werknemers die nog geen baan hebben financieel te ondersteunen. Volgens het bedrijf zijn dat er twaalf.

FNV Bondgenoten-bestuurder Marije Ottervanger reageert opgetogen over het vonnis. “Hiermee is bewezen dat je niet weg kunt komen met slecht werkgeverschap en het goedkoop lozen van werknemers.”Koop Holding laat weten te overwegen in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

Reageer op dit artikel