nieuws

Handel hapt naar adem

bouwbreed Premium

De hoerastemming van begin dit jaar bij de handelaren in grondstoffen is wel verdwenen. Alles zou zeker 30 procent duurder worden. Klopte ook. Tot de eurocrisis uitbrak en de Chinezen de handrem aantrokken. Inmiddels is iedereen al weer blij als de prijzen van januari zouden terugkeren. Alles liep terug, behalve hardhout. De lagere waarde van […]

De hoerastemming van begin dit jaar bij de handelaren in grondstoffen is wel verdwenen. Alles zou zeker 30 procent duurder worden. Klopte ook. Tot de eurocrisis uitbrak en de Chinezen de handrem aantrokken. Inmiddels is iedereen al weer blij als de prijzen van januari zouden terugkeren.

Alles liep terug, behalve hardhout. De lagere waarde van de euro maakt de grondstoffen duur. Anders zouden de prijzen nog eens 8 procent goedkoper zijn.

Koper – nu 21 procent goedkoper dan begin dit jaar – is de koploper in stijgingen en dalingen. Afgelopen week bedroeg de daling 4 procent. Iets soortgelijks overkwam lood dat deze week een daling zag van 1 procent. Op jaarbasis ligt de prijs 13 procent lager. Zink had de grootste daling van de week (5 procent) en werd sinds januari 12 procent goedkoper.

De kunststofprijzen bleven gelijk, na een paar weken van dalingen. Op de gezichten van de handelaren is geen greintje van een lach te bespeuren.

De staalhandel wil dat per 1 januari de prijzen omhooggaan. Sommigen nemen daar al een voorschot op. De stijgingen per leveranciers variëren nogal. Balkstaal steeg gemiddeld met 20 euro per ton. Betonstaal houdt zich met een toename van 5 euro wat rustiger. De prijzen van vuren en hardhout verroeren zich niet. Ook van de zand- en grindmarkt komt weinig nieuws.

Reageer op dit artikel